Δεν γλίτωσε κανείς από τον «ΚΑΔΗ» της Σάμου
19 Φεβρουαρίου 2017
Οι τελευταίοι Χαιρετισμοί στη νησίδα Παναγιά από το Μητροπολίτη Χίου
20 Φεβρουαρίου 2017

Αισθητή μείωση αριθμού προσφύγων- μεταναστών στη Χίο

Μοιράσου το άρθρο:

Συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων, είτε είναι μόνοι τους είτε με τις οικογένειές τους, από τη Χίο προς την ενδοχώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προσπαθούν να μειώσουν την πίεσή τους στους καταυλισμούς της Χίου.

Από το Σεπτέμβριο του  2016, 1.106 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα με οργανωμένο τρόπο.

Όλα τα άτομα που μεταφέρθηκαν κατείχαν κάρτα ασύλου χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, και είναι σε θέση να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου φαίνεται ότι ο αριθμός των προσφύγων- μεταναστών που διαμένουν στους καταυλισμούς της ΒΙΑΛ, της Σούδας αλλά και σε ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια είναι κάτω από 1.900 άτομα. Υπολογίζεται ότι στη Σούδα διαμένουν περί τα 600 άτομα και στη ΒΙΑΛ 900· αριθμοί δηλαδή που είναι κοντά στον πληθυσμό που μπορούσαν να φιλοξενήσουν οι δύο δομές. Υλοποιείται έτσι η δέσμευση τόσο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων- μεταναστών που θα βρίσκονται στα νησιά.

Εξάλλου είναι σαφέστατα μειωμένες σε σχέση με πέρυσι οι ροές από τη γείτονα χώρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που μας κοινοποίησαν από το γραφείο της Υπατης Αρμοστείας στη Χίο, (και προς διόρθωση των αρχικών στοιχείων που είχαμε παραθέσει) κατά το μήνα Ιανουάριο είχαμε 315 νέες αφίξεις προσφύγων. Αντίθετα τον Ιανουάριο οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 13.000 άτομα.
Επίσης κατά το Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα, 21/2, έφτασαν στη Χίο ακόμα 108 άτομα.
Τέλος, και κατά το 2017 η πλειοψηφία των προσφύγων- μεταναστών είναι συριακής καταγωγής κατά ποσοστό 43% περίπου. Ακολουθούν οι Αλγερινοί με ποσοστό 14% και από το Κουβέιτ σε ποσοστό 12%.
Το υπόλοιπο 31% από διάφορες άλλες εθνικότητες.

Μοιράσου το άρθρο:

Θοδωρής Πυλιώτης
thodorispiliotis@hotmail.com