Κυριακή , 27 Μάιος 2018
Αρχική | . | Παρουσία της πρέσβειρας της Μ.Βρετανίας η παραλαβή δύο διασωστικών σκαφών στη Μυτιλήνη

Παρουσία της πρέσβειρας της Μ.Βρετανίας η παραλαβή δύο διασωστικών σκαφών στη Μυτιλήνη

Με δύο διασωστικά σκάφη για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο ενισχύθηκε η Λέσβος μετά από δωρεά του Εθνικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Διάσωσης της Βρετανίας (RNLI), στο παράρτημα Λέβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Στη Μυτιλήνη για την τελετή παράδοσης βρέθηκε το Σάββατο και η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα μας Kate Smith η οποία μετέφερε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συνεχίσει να συνδράμει την Ελλάδα  σ αυτή την προσφυγική κρίση.

«Η  κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση, είπε η κυρία Smith. Είμαστε περήφανοι γι αυτή τη συνεργασία και  θα παραμείνει προτεραιότητα για τη χώρα μου . Προτεραιότητα θα παραμείνει και η ασφάλεια των συνόρων και  η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να συνδράμει ανεξάρτητα από τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας ανέφερε ότι η χώρα της είναι από τους μεγαλύτερους χορηγούς της ανθρωπιστικής κρίσης με χρηματική βοήθεια αλλά και προσωπικό ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανανέωση  της Νατοϊκής αποστολής στο Αιγαίο της οποίας από το καλοκαίρι την ηγεσία θα αναλάβει το βρετανικό βασιλικό ναυτικό.

Για έξι μήνες στελέχη του βρετανικού ινστιτούτου RNLI εκπαίδευσαν στη Μυτιλήνη μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και στην τελετή παράδοσης των σκαφών επισφραγίστηκε η απόφαση συνεργασίας των δύο ομάδων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Τα δύο αυτά σκάφη θα παραμείνουν στη Λέσβο και θα ενισχύσουν τη δύναμη του λιμενικού σώματος στην έρευνα και διάσωση.

Στην τελετή παραλαβής παράδοσης χαιρετισμό απηύθυναν ο διευθύνων σύμβουλος της  RNLI   Αντιναύαρχος Paul Boissier, ο πρόεδρος της ΕΟΔ Γιώργος Καλογερόπουλος, ο ΓΓ Αιγαίου Γιάννης Γιαννέλλης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η αντιδήμαρχος Εθελοντισμού Αθηνά Ιωσιφέλλη, ο υπολιμενάρχης Κωνσταντίνος Φλουρής .

Η βρετανίδα πρέσβειρα κατα την παραμονή της στη Μυτιλήνη συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το δήμαρχο του νησιού ενώ επισκέφθηκε και τις ακταιωρούς με τις οποίες συμμετέχει στην  Frontex η Μ.Βρετανία.

              

Στη συνάντησή της με το Σπύρο Γαληνό,

ο Δήμαρχος, ενημέρωσε αναλυτικά την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας για θέματα που αφορούν την οικονομία, την ανάπτυξη και τον τουρισμό αλλά  και για τα ζητήματα  που απασχολούν τη Λέσβο και τους κατοίκους της. Ειδικότερα, η κα Smith, ζήτησε να ενημερωθεί για την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, το πώς ανταποκρίθηκε η Λέσβος σε αυτή, αν υπήρξε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ποιο βαθμό, καθώς  και σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το νησί.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου, για παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και μετανάστες , τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε ο,τι αφορά τη Λέσβο έχει ομαλοποιηθεί αρκετά και ενημέρωσε αναλυτικά την Πρέσβη για την πρόταση του Δήμου Λέσβου, σχετικά με το Δίκτυο Πόλεων για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Η κα  Smith επεσήμανε ότι η συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί προτεραιότητα, με έμφαση στην καταπολέμηση του δικτύου των διακινητών και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Η Βρετανίδα Πρέσβης, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις φυσικές ομορφιές της Λέσβου και την καθαριότητα της πόλης και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση, την γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και τη φιλοξενία.

Στη συνάντησή της με την περιφερειάρχη:

«η κα. Καλογήρου συνεχάρη την κα. Smith για την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, σημειώνοντας τις μακραίωνες σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, δίδοντας έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στα υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα που παράγονται στα νησιά, αλλά και στις μοναδικές φυσικές ομορφιές της περιοχής, που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης και δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Βρετανούς. Ειδική αναφορά έγινε στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, με την Περιφερειάρχη να επαναλαμβάνει την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.

Νωρίτερα η κα. Καλογήρου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην τελετή παράδοσης-παραλαβής δύο διασωστικών σκαφών από το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Διάσωσης (Royal National Lifeboat Institution) στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα της Μυτιλήνης παρουσία της πρέσβειρας της Μεγάλης Βρετανίας, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Η θαλάσσια έρευνα και διάσωση συνοδεύεται από μεγάλα προβλήματα, είναι πάντα ένα κατόρθωμα και πάντα ένας άθλος και μόνο όσοι έχουν εμπειρία μπορούν να αντιληφθούν το εύρος και τη σημασία της προσφοράς της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Σε μια εποχή που τα προβλήματα μεγαλώνουν, κάθε πράξη συμμετοχής, κάθε απόφαση προσφοράς, κάθε διάθεση χρόνου και υλικών μέσων, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία».

 

 

Συντάκτης: Μυρσίνη Τζινέλλη

tzineli@gmail.com

Δείτε επίσης

Τους σταμάτησε στην είσοδο η Fraport

  Την επιχείρηση  Fraport, στην οποία ανήκει το αεροδρόμιο Σάμου, μετά την ιδιωτικοποίησή του, καταγγέλλει με …