Πέμπτη , 19 Ιούλιος 2018
Αρχική | Video | «Κιλόμπο ο βρώμικος ελεφαντάκος»: Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα που «γεννήθηκε» στο camp του ΠΙΚΠΑ

«Κιλόμπο ο βρώμικος ελεφαντάκος»: Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα που «γεννήθηκε» στο camp του ΠΙΚΠΑ

Ένα παραμύθι που φιλοδοξεί ν’ αναδείξει την διαφορετικότητα να γεφυρώσεις τις αποστάσεις και το κάθε παιδί που θα το διαβάσει να νιώσει ζεστασιά, αποδοχή και ασφάλεια είναι ο Κιλόμπο ο βρώμικος ελεφαντάκος. Η ιστορία του ξεκινά το καλοκαίρι του 2015 στη Λέσβο όταν έφταναν στο νησί χιλιάδες ταλαιπωρημένοι και φοβισμένοι πρόσφυγες. Η συγγραφέας, Δάφνη Βλουμίδη εθελόντρια τότε εμπνεύστηκε την ιστορία σε έναν από του πρόχειρους καταυλισμούς που είχαν στηθεί στο νησί. Το ταξίδι του Κιλόμπο του βρόμικου και εγκαταλελειμμένου ελεφαντάκου δείχνει στους μικρούς αναγνώστες, πως το ξένο και διαφορετικό γίνεται μια φιλόξενη αγκαλιά που μπορεί να γεφυρώσει κάθε απόσταση. Ο Κιλόμπο ο βρώμικος ελεφαντάκος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και παρουσιάστηκε χθες στη Μυτιλήνη στο βιβλιοπωλείο Book and Art. Ήδη κυκλοφορεί στα αραβικά και τα φαρσί ενώ αναμένεται να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Κιλόμπο είναι ένας ελεφαντάκος που φτάνει στο νησί της Λέσβου από μία χώρα πολύ μακρινή. Βρόμικος και εγκαταλειμμένος, φαντάζει τόσο ξένος και διαφορετικός. Κι όμως είναι ίδιος με όλα τα παιδιά του κόσμου, και αυτά που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και εκείνα που κοιμούνται ήσυχα στο σπίτι τους, μαζί με το λούτρινο ζωάκι τους. Μία φιλόξενη αγκαλιά γεφυρώνει κάθε απόσταση και είναι πολύ λίγα αυτά που τελικά χρειάζεται κάθε πλάσμα για να νιώσει ζεστασιά, αποδοχή και ασφάλεια.

Καλοκαίρι 2015. Χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν ταλαιπωρημένοι και φοβισμένοι μετά από ένα δύσκολο ταξίδι στο νησί της Λέσβου, αναζητώντας μια πιο ασφαλή ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Εικόνες συνταρακτικές, συναισθήματα απερίγραπτα για όσους βρίσκονταν εκεί. Οι κάτοικοι προσπαθούν να βοηθήσουν, στήνονται πρόχειροι καταυλισμοί και περιθάλπονται όσο περισσότεροι πρόσφυγες γίνεται. Ανάμεσα στους εθελοντές και η συγγραφέας, που κάποια μέρα γυρίζει από τον καταυλισμό κρατώντας στα χέρια της ένα μικρό λούτρινο ελεφαντάκι. Το είχε βρει στον καταυλισμό, βρόμικο και παραπεταμένο, και το μάζεψε με τη σκέψη να το πλύνει και να το στείλει στη μικρή της εγγονή που ζει στην Αγγλία. Μαζί με το ελεφαντάκι θέλησε να της στείλει τις σκέψεις της και τα συναισθήματα που της δημιούργησαν όλα αυτά τα μικρά παιδιά που έφτασαν στο νησί κάνοντας ένα τόσο δύσκολο ταξίδι. Έτσι γεννήθηκε αυτό το μικρό εικονογραφημένο παραμύθι.

Συντάκτης: Αναστασία Σπυριδάκη

anaspy27@gmail.com