Κυριακή , 16 Δεκέμβριος 2018
Αρχική | . | Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακριδών ο Άη Στράτης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακριδών ο Άη Στράτης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε  χθες το βράδυ ο Άη Στράτης  για το πρόβλημα  με τις ακρίδες που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί το νησί. Μετά από αίτημα που υπέβαλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,   η Γενική  Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε τη διαδικασία  καθώς έχει προκληθεί μεγάλο  πρόβλημα από  την εισβολή ενός τεράστιου πληθυσμού ακριδών που ισοπεδώνει το φυτικό κεφάλαιο του νησιού.

Το πρόβλημα με τις ακρίδες ταλαιπωρεί από το 2012 τον Άη Στράτη και κάθε χρόνο διογκώνεται καθώς ο πληθυσμός τους αναπτύσσεται με γεωμετρική  πρόοδο.

Όπως είπε στην ΕΡΑ Αιγαίου η δήμαρχος του νησιού Μαρία Κακκαλή «από τον περασμένο Αύγουστο έγινε ουσιαστική δουλειά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τη σύμβαση που υπέγραψε ο δήμος Αγίου Ευστρατίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έγινε μελέτη του προβλήματος και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του. Μάλιστα οι επιστήμονες προχώρησαν σε τρεις στοχευμένες επεμβάσεις με οικολογικά σκευάσματα , που έφεραν αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η συνεργασία αυτή διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και της περιφέρειας με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό θα επιτευχθεί με  αεροψεκασμό ολόκληρου του νησιού καθώς ο πληθυσμός των ακριδών έχει εξαπλωθεί σε όλη την έκτασή του.»  Μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επισπευτούν οι διαδικασίες που μέχρι τώρα κολλούσαν στη γραφειοκρατία και συμφώνα με την κυρία Κακκαλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εξασφαλιστεί η αδειοδότηση και αρχές του Ιούνη να γίνει ο αεροψεκασμός.

Τέλος η δήμαρχος του Άη Στράτη διευκρινίζει ότι το πρόβλημα με τις ακρίδες έχει επιπτώσεις μεν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του νησιού όπου μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διεκδικηθούν και αποζημιώσεις, αλλά σε τίποτα δεν επηρεάζει τους επισκέπτες του νησιού που θα το επιλέξουν για τις διακοπές τους .

Συντάκτης: Μυρσίνη Τζινέλλη

tzineli@gmail.com

Δείτε επίσης

Συγκέντρωση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στις 19 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη

Ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό μεταναστευτικό, διοργανώνει  συγκέντρωση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, …