Κυριακή , 27 Μάιος 2018
Αρχική | Δελτία Τύπου | Συνάντηση εκπαιδευτικών από 6 χώρες στο ΕΠΑΛ Μούδρου για το ERASMUS+

Συνάντηση εκπαιδευτικών από 6 χώρες στο ΕΠΑΛ Μούδρου για το ERASMUS+

Το 1ο ΕΠΑ.Λ Μούδρου οργάνωσε την τελευταία συνάντηση εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, από 12 – 17 Μαΐου 2017. Συμμετείχαν δεκαεπτά εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες της σύμπραξης, Γερμανία, Ουγγαρία, Τουρκία, Ρεουνιόν, Ταϊτή.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το διάστημα 2014-2017 και οι συμμετέχοντες αποκόμισαν μοναδικής αξίας γνώσεις και εμπειρίες ,καθώς υπήρξαν κοινοί συνοδοιπόροι σε ταξίδια κοντινά, υπερπόντια, εξωτικά αλλά και σε ταξίδια πίσω στο χρόνο, στην περίοδο του Α Παγκόσμιου Πολέμου, μελετώντας το ρόλο που διαδραμάτισαν οι χώρες σε σημαντικές μάχες και στην έκβαση του πολέμου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τη γνώση της ιστορίας, να δουν πιο ολοκληρωμένα και σφαιρικά διάφορες πλευρές ιστορικών γεγονότων και το σημαντικότερο να κατανοήσουν ότι οι πόλεμοι μόνο δεινά προκαλούν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν για διαδικαστικά θέματα του προγράμματος, έθεσαν χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου και την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που είναι από ελληνικής πλευράς ο χρηματοδότης του έργου. Επίσης απόλαυσαν την τοπική γαστρονομία, την ελληνική φιλοξενία, επισκέφτηκαν σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της Λήμνου, όπως το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου, αρχαιολογικούς χώρους και σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του νησιού μας.

Την Κυριακή 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μια λιτή τελετή στην αυλή του σχολείου, με την παρουσία τη Αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμίδη, τοπικών παραγόντων και κατοίκων του Μούδρου, γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και των ξένων αντιπροσωπειών. Στον προαύλιο χώρο του σχολείου φυτεύτηκε συμβολικά ένα δέντρο ελιάς, για την προάσπιση πανανθρώπινων αξιών όπως είναι η ειρήνη. Στα κλαδιά του δέντρου οι εκπρόσωποι όλων των χωρών κρέμασαν τη σημαία της χώρας τους και υποσχέθηκαν να μην το αφήσουν να μαραθεί. Επίσης στον ίδιο χώρο, που απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα συμμαχικά νεκροταφεία της εποχής εκείνης, στήθηκε ένα μικρό μνημείο ως φόρος τιμής για όσους έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου Πολέμου στο νησί της Λήμνου. Η ελπίδα όλων είναι το μνημείο αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο για τις μελλοντικές γενιές των μαθητών αλλά και όσων επισκέπτονται το σχολείο ώστε να μην ξεχνούν την ιστορία του τόπου τους. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση, από τους μαθητές Ραφαήλ Βλάττα Λαμπρινό και Κωνσταντίνο Τσίκοβα, λίγων στίχων από το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου, ενός ποιητή που έζησε και δημιούργησε εξόριστος στη Λήμνο, εξυμνώντας όσο λίγοι την ειρήνη και τη δικαιοσύνη για όλο τον κόσμο.

«Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματός μας, αποτελούν παρακαταθήκη ζωής για όλους μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Μούδρου Χαράλαμπος Πορφύρης.

 

Συντάκτης: Αναστασία Σπυριδάκη

anaspy27@gmail.com