Κυριακή , 27 Μάιος 2018
Αρχική | . | Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό μετασεισμό-Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους Βρισαγώτες από το δήμο Λέσβου

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό μετασεισμό-Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους Βρισαγώτες από το δήμο Λέσβου

Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι μετά τον ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 22:50 στο θαλάσσιο χώρο 31 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, ενώ ο αμέσως επόμενος σε ένταση, 4,6 Ρίχτερ, είχε σημειωθεί το πρωί του Σαββάτου.
Σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μαζί με αντιδημάρχους ενημέρωσαν τους κατοίκους της Βρίσας για τις διαδικασίες που πρέπει ν’ ακολουθηθούν ώστε να γίνει έγκαιρα η καταβολή των αποζημιώσεων.
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα γίνουν άμεσα προσλήψεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων που επλήγησαν από το σεισμό, ενώ ζήτησε από τους κατοίκους της Βρίσας να προχωρήσουν άμεσα στην εξεύρεση κατοικιών για ενοικίαση.
Όπως ανακοινώθηκε, ο δήμος θα προκαταβάλει τις αποζημιώσεις ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Λέσβου και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, η αρμόδια αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, «η απόφαση της δημοτικής αρχής είναι να υπάρξει άμεση συμπαράσταση στους πληγέντες και για το λόγο αυτό ο δήμος αναλαμβάνει να δώσει από το ταμείο το εφάπαξ βοήθημα το 587 ευρώ και ο ΟΚΠΑ θα πληρώσει το 15νθημερο στέγασης και σίτισης στους ξενοδόχους και τους εστιάτορες, σε μια προσπάθεια να τονώσουμε την οικονομία της Βρίσας. Προχωράμε προκειμένου να μην υπάρξει χρονική καθυστέρηση, ως προς την υλοποίηση των εξαγγελιών της Κυβέρνησης».
Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τόσο στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και στα ΚΕΠ του δήμου Λέσβου, καθώς και στα γραφεία των πρώην δήμων και τα κοινοτικά γραφεία. Μόνο για την περιοχή του Βρίσας, εκτός από τον Πολιχνίτο θα λειτουργεί γραφείο και στα Βατερά.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών, με τα μη κατοικήσιμα κτίσματα στο νησί να ανέρχονται σε 642, ενώ στα 536 τα κατοικήσιμα.
Τη Δευτέρα, συνεργεία εργολάβων ξεκινούν εργασίες σε τρεις περιοχές, Βρίσας-Πολιχνίτου, Πλωμαρίου και Μυτιλήνης όπου αναμένεται να γκρεμίσουν τους ετοιμόρροπους τοίχους και να απομακρύνουν τα ερείπια για την ασφάλεια των κατοίκων. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο αντιδήμαρχος Λέσβου Κώστας Κατσαρός «έχουν δηλωθεί τουλάχιστον 100 σημεία με ετοιμόρροπους τοίχους, από τα οποία θα ξεκινήσουν οι εργολάβοι, πάντα σε συνεργασία με τους μηχανικούς που πραγματοποιούν τους ελέγχους».

Συντάκτης: Αναστασία Σπυριδάκη

anaspy27@gmail.com