Τετάρτη , 23 Μάιος 2018
Αρχική | Εκδηλώσεις | «Αρχιπέλαγος» : Παρουσίασαν τα projects για την πλούσια βιοποικιλότητα των νησιών του νομού

«Αρχιπέλαγος» : Παρουσίασαν τα projects για την πλούσια βιοποικιλότητα των νησιών του νομού

Στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου όπου και φιλοξενούνται εξήντα και πλέον ερευνητές από  διαφορετικές χώρες του κόσμου ( σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές, Καναδά, Η.Π.Α, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βιετνάμ κ.α) βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης  Σάμου Νίκος Κατρακάζος προκειμένου να ενημερωθεί  για τα projects που είναι σε εξέλιξη και αφορούν την πλούσια βιοποικιλότητα των νησιών  του νομού   από τους υπευθύνους του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»  Θεόδωρο Τσιμπίδη και Αναστασία Μήλιου. Οι φοιτητές  παρουσίασαν τα όσα έχουν προετοιμάσει το διάστημα παραμονής τους στο νησί δίνοντας   άγνωστα μέχρι τώρα,στοιχεία  για τη χλωρίδα και την πανίδα των νησιών που μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα  προς όφελος του τόπου.

Ο Αντιπεριφεριάρχης αφού ευχαρίστησε τους νεαρούς ερευνητές ανέφερε ότι: «είναι στόχος της Περιφερειακής Ενότητας να βοηθήσει  ώστε να γίνει το νησί τόπος παρατηρητηρίου πουλιών (bird watchers)  μιας και διαθέτει 230 είδη σπάνιων πουλιών όπως η κίσσα με τον μαύρο λαιμό. Σύμφωνα με τον κ. Κατρακάζο  θα υλοποιηθεί μελέτη που υπήρχε από τον  πρώην Νομάρχη Μανόλη Κάρλα για παρατηρητήριο στην περιοχή της Αλυκής στη Ψιλή  Άμμο  ενώ υπάρχει ήδη ένα εγχειρίδιο με πληροφορίες για τα είδη των πουλιών , το χρυσό τσακάλι και τον χαμελέοντα. Στόχος μας η προστασία, η ανάδειξη και η «εκμετάλλευσή» της για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”.

Τέλος υπάρχει σχέδιο για την κατασκευή θόλου εικονικής πραγματικότητας στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο  κάτι που θα προσελκύει  ακόμη περισσότερο κόσμο ενώ υπάρχει το site της Π.Ε Σάμου samosnature.gr με όλα τα στοιχεία για τη χλωρίδα και την πανίδα του νομού.

Συντάκτης: Χάρης Ζαβουδάκης

xzavoudakis@yahoo.gr