Δευτέρα , 18 Ιούνιος 2018
Αρχική | Αθλητισμός | 3ο Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου 2017

3ο Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου 2017

Το «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου 2017» αναβίωσε φέτος για 3η χρονιά στη γενέτειρά του,  τη Λήμνο, από τις 6 έως και τις 8 Ιουλίου. Η αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση  έκλεισε την αυλαία της για φέτος με την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουλίου στο Δημοτικό Στάδιο της Μύρινας,

Ο Δήμος Λήμνου, σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου και τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία», με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, διοργάνωσε φέτος τους αγώνες του Αρχαίου Πεντάθλου, όπου συμμετείχαν ομάδες που εκπροσώπησαν τους Δήμους της Τρεμετζίνα, της Πόζέγκα από τη Σερβία,  του Ζουγκντίντι (Κολχύδα) της Γεωργίας. του Δήμου Λέσβου του Δήμου Αγιάς Λάρισας, του Δήμου Λάρισας και φυσικά της Λήμνου από την Ελλάδα.

Νέοι από την Ιταλία, τη Σερβία, τη Γεωργία και την Ελλάδα, ηλικίας 13 έως 16 ετών, είχαν την ευκαιρία να συναγωνιστούν στα αθλήματα του ακοντισμού, της δισκοβολίας, της πάλης,  του δρόμου 80 μέτρων και του άλματος εις μήκος σε χώρους που συνδέονται με την ιστορία της Λήμνου και να γνωρίσουν τον πολιτισμό αλλά και τις παραδόσεις του νησιού μας, μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων και επισκέψεων που πλαισίωσαν τους αγώνες.

Η διοργάνωση άνοιξε την αυλαία της με μία λαμπρή τελετή έναρξης το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιουλίου, κατά την οποία οι ομάδες έφθασαν στο παλιό λιμάνι της Μύρινας με καΐκι όπου ακολούθησε παρέλαση, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λήμνου.

Η παρέλαση κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου έγινε η παρουσίαση της διοργάνωσης, μέσα από την προβολή βίντεο και ακολούθησαν χαιρετισμοί εκ μέρους του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη και των αρχηγών των  αποστολών. Ακολούθησε η κήρυξη της έναρξης της διοργάνωσης, παρουσία του Επάρχου Λήμνου κ. Ευάγγελου Γιαρμαδούρου, του Λιμενάρχη Μύρινας Πλωτάρχη Γ. Αρβανίτη και των διοικητών ενόπλων δυνάμεων.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, πρώτη ημέρα των αγωνισμάτων, οι αθλητές συναγωνίστηκαν στα αθλήματα του ακοντισμού και της δισκοβολίας στην παραλία της Ηφαιστίας. Ακολούθησε γιορτή στο Κοντοπούλι με παραδοσιακούς χορούς, την οποία διοργάνωσε ο Αθλητικός Όμιλος «Ηφαιστία», με την συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Λυκείου Ελληνίδων.

Το Σάββατο 8 Ιουλίου, δεύτερη ημέρα των αγωνισμάτων,  η δράση μεταφέρθηκε στην παραλία των Ρηχών Νερών, όπου οι αθλητές συναγωνίστηκαν στο αγώνισμα της πάλης στην άμμο.  Τα Ρηχά Νερά δεν επελέγησαν τυχαία ως τοποθεσία, διότι  ο μύθος θέλει τη η συγκεκριμένη ακτή να είναι το σημείο από το οποίο οι Αργοναύτες προσέγγισαν τη Λήμνο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας,  διεξήχθησαν τα αγωνίσματα του δρόμου 80 μ. και του άλματος σε μήκος και ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές των αγώνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Αδαμίδη, τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, τον Πρόεδρο του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου κ. Νίκο Μαρινάκη και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και  του Κέντρου Πρόληψης «Πολιόχνη»,  εμπνευστή του Αρχαίου Πεντάθλου, κ. Θεόδωρου Μπαβέα.

Στο αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, στη συνολική βαθμολογία η Λέσβος είχε την πρωτιά στα κορίτσια, ενώ η Λήμνος είχε την πρωτιά στα αγόρια.  Συγκεκριμένα , στα κορίτσια στην πρώτη θέση κατατάχθηκε η Ομάδα 1 του Δήμου Λέσβου, ενώ στα αγόρια στην πρώτη θέση κατατάχθηκε η Ομάδα 1 του Δήμου Λήμνου.

Ακολουθεί η κατάταξη των ομάδων  με βάση τη συνολική βαθμολογία:

ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

 1. Δήμος Λέσβου Ομάδα 1
 2. Δήμος Λήμνου Ομάδα 1
 3. Τρεμετζίνα / Ιταλία
 4. Δήμος Λήμνου Ομάδα 3
 5. Πόζεγκα/Σερβία
 6. Δήμος Λέσβου Ομάδα 2
 7. Δήμος Λάρισας
 8. Δήμος Αγιάς
 9. Δήμος Λήμνου Ομάδα 5
 10. Δήμος Λήμνου Ομάδα 2
 11. Δήμος Λήμνου Ομάδα 4
 12. Ζουγκντίντι/ Γεωργία

 

ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ

 1. Δήμος Λήμνου Ομάδα 1
 2. Δήμος Λάρισας
 3. Δήμος Λήμνου Ομάδα 2
 4. Πόζεγκα/ Σερβία
 5. Δήμος Λέσβου Ομάδα 1
 6. Δήμος Λήμνου Ομάδα 4
 7. Τρεμετζίνα/Ιταλία
 8. Δήμος Λέσβου Ομάδα 2
 9. Δήμος Λήμνου Ομάδα 3
 10. Ζούγκντιντι/Γεωργία
 11. Δήμος Λήμνου Ομάδα 5
 12. Δήμος Αγιάς

Συντάκτης: ΕΡΤ Αιγαίου