Τετάρτη , 18 Ιούλιος 2018
Αρχική | . | Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λέσβο

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λέσβο

Υπό έλεγχο  με κάποιες αναζωπυρώσεις η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στον ελαιώνα Νότια της Λέσβου μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου . Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στάχτη έγιναν 2,5 χιλιάδες στρέμματα ελιές και πεύκα.

Μεγάλη είναι η καταστροφή στον ελαιώνα, σώθηκε με μικρές απώλειες  το μαγευτικό πευκοδάσος του Καριώνα . Οι φλόγες έφτασαν στις αυλές δύο εξοχικών κατοικιών αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να τις σώσουν , όπως και ένα θερμοκήπιο αλλά και ποιμνιοστάσια. Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για την αυτοθυσία των δυνάμεων της πυροσβεστικής και των εθελοντών.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν στοχευόμενες  ρίψεις νερού και η εικόνα είναι καλύτερη στην περιοχή.

Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα για τις δυνάμεις πυρόσβεσης , τα εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια, την ελληνική ομάδα διάσωσης , υδροφόρες και εθελοντές του δήμου λόγω του δύσβατου της περιοχής και των αναζωπυρώσεων.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έφτασαν με στρατιωτικό αεροπλάνο πεζοπόρα τμήματα 30 ατόμων από τη Θεσσαλονίκη και άλλα 10 άτομα από την Αθήνα, ενώ με το πλοίο της γραμμής έφτασαν πέντε πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους προκειμένου να ξεκουράσουν τους συναδέλφους τους.

«Πρόκειται για εμπρησμό, δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Νικόλαος Μπαμπάκος, μπήκε η πρώτη φωτιά στις 4:30  το απόγευμα , άμεσα την έσβησε πυροσβεστική δύναμη που μετέβη στην περιοχή , 100 στρέμματα καμένα και 1,5 χιλιόμετρο παρακάτω,   είδαμε καπνό και ξέσπασε νέο  μέτωπο. Πρόκειται για εμπρησμό, τόνισε ο κύριος Μπαμπάκος.».

«Υπήρξε πολύ καλή οργάνωση μεταξύ της πυροσβεστικής και των πολιτικών δυνάμεων και είχαμε αυτά τα καλά και γρήγορα αποτελέσματα, τόνισε μιλώντας στο σταθμό μας ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Νίκος Καρασάββας. Ο ελαιώνας έχει πάθει μεγάλη ζημιά δε μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις γιατί μέσα στα καμένα από άλλες περιοχές κάηκαν δέντρα ενώ σε διπλανές περιοχές δεν είχαμε ζημιές. Ευτυχώς οι παρεμβάσεις που έγιναν από την πυροσβεστική ήταν καίριες και σώθηκε το δάσος του Καριώνα».

«Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα σήμερα στη Γέρα, οι δικές μας πρώτες εκτιμήσεις  μιλούν για 3,5 χιλιάδες στρέμματα καμένες ελιές» τόνισε στο σταθμό μας ο αντιδήμαρχος Γέρας Νικόλαος Ψωμάς.

Συντάκτης: Μυρσίνη Τζινέλλη

tzineli@gmail.com

Δείτε επίσης

Δ. Βίτσας: Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλες τις διαστάσεις του

«Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλες τις διαστάσεις του και τότε θα έχουμε ένα …