Τετάρτη , 18 Ιούλιος 2018
Αρχική | Αγροτικά | Ερευνητικό Κέντρο για τη μαστίχα, ένταξη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,5 εκ. €

Ερευνητικό Κέντρο για τη μαστίχα, ένταξη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,5 εκ. €

Αξιολογήθηκε θετικά και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014-2020, στις δράσεις της στρατηγικής για τη RIS, η πρόταση που υποβλήθηκε για δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για τη Μαστίχα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Δικαιούχος του έργου είναι το υπό σύσταση Ερευνητικό Κέντρο στο οποίο μετέχουν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Mediterra και ερευνητικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας για τη μαστίχα.

Από τον συνολικό προϋπολογισμό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» θα συνεισφέρει τα 1.250.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά στη συμμετοχή του δικαιούχου φορέα.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αξιοποιούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να υποστηρίξουμε τον «θησαυρό» της Χίου που είναι η μαστίχα.
Στην εποχή του μεγάλου ανταγωνισμού και της προσπάθειας προώθησης των μοναδικών προϊόντων του τόπου μας, η έρευνα και τεκμηρίωση των εξαιρετικών ιδιοτήτων της μαστίχας έχει εξέχουσα θέση.
Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ανάγκη χρηματοδοτούμε τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για τη μαστίχα και εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της μαστιχοκαλλιέργιας, τη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων και την προώθηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα».

Την ικανοποίησή του με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκφράζει ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος.

«Όταν υπάρχουν οι Άνθρωποι,το Όραμα, ο Στόχος, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, και η Αρωγή απ τα Θεσμικά και Υπηρεσιακά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, τότε μπορούν να γίνουν θαύματα.
Θαύματα που αποτελούν άλματα προς το μέλλον, για το καλό του νησιού και των ανθρώπων του!!!
Καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του 2018, θα είναι έτοιμο το υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών της Μαστίχας!!!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συντάκτης: Θοδωρής Πυλιώτης

thodorispiliotis@hotmail.com

Δείτε επίσης

Μέρισμα σε μαστιχοπαραγωγούς για σοδειά 2016

Μέρισμα ύψους 4,14 € ανά κιλό, για τη μαστίχα εσοδείας 2016 η οποία παραδόθηκε στην …