Τετάρτη , 23 Μάιος 2018
Αρχική | Αυτοδιοίκηση | Έργα διαχείρισης υδάτων και βιολογικών καθαρισμών στην Ικαρία

Έργα διαχείρισης υδάτων και βιολογικών καθαρισμών στην Ικαρία

Αποτελέσματα από την συνάντηση του δημάρχου Ικαρίας κ . Στ. Σταμούλου, των τριών αντιδημάρχων Ευδήλου, Ραχών και Άγιου Κηρύκου κ. Στ. Κουντούπη, Σωτ. Κόχυλα και Ν. Λαρδά, αντίστοιχα, τον τεχνικό σύμβουλο του δήμου Ικαρίας κ. Στ. Μαυρογιώργη και του μελετητή κ. Ηλ. Βασιλείου.
Προσδιορίστηκαν έργα και τεκμηριώθηκε η ωρίμανση προτάσεων των προς ένταξη έργων σε διάφορα προγράμματα. Ο δήμαρχος κ. Στ. Σταμούλος τόνισε στην Ε.Ρα. Β. Αιγαίου ότι ήταν «μια πολύ χρήσιμη και αναγκαία σύσκεψη, όπου ταξινομήθηκαν τα έργα με τις αντίστοιχες προσκλήσεις που ανοίγουν για την χρηματοδότηση αυτών. Πιο αναλυτικά μέσα από τα ΟΧΕ προχωράνε τα έργα των βιολογικών καθαρισμών Καραβοστάμου και Φάρου. Εντάχθηκε η μελέτη για την προστασία των πόσιμων υδάτων (123.000 ευρώ) που περιλαμβάνει δυο υποέργα α) σχεδιασμός των υδάτινων πόρων του νησιού και β) για τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού. Προχωράει η μελέτη για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στον Αρμενιστή. Στο πρόγραμμα ειδικού σκοπού του υπουργείου οικονομικών έχει προταθεί η ένταξη αξιοποίησης της γεώτρησης στο Τσουρέδο Αγίου Κηρύκου, η ένταξη του βελτίωσης του δρόμου Αρέθουσα – Καραβοστάμου. Στο πρόγραμμα «Δημιουργία επέκτασης – αναβάθμισης των υποδομών πρόνοιας κοινωνικής φροντίδας» σκοπεύουμε να εντάξουμε το Γηροκομείο Ικαρίας σε συνεργασία πάντα με την Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής. Εξοπλισμός αλιευτικών καταφυγίων του νησιού μέσω των προγραμμάτων leader. Από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπάρχει πρόγραμμα για νησιά μέχρι 3.000 κατοίκους, όπου συμπεριλήφθηκε και η Ικαρία αφού η παρέμβαση του δημάρχου του νησιού ανέβασε τον πήχη στο μέχρι 10.000 κατοίκους. Φορέας υλοποίησης είναι η ΕΤΑΑ και αφορά χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης έργων, με το ποσό των 85.000 ευρώ.
Στόχος είναι κάθε εβδομάδα να γίνεται μια τέτοια σύσκεψη, με ανασκόπηση των προτάσεων, των ελλείψεων, την ενίσχυση των για την καλύτερη τύχη αυτών και των έργων που ακολουθούν.

Συντάκτης: Γιώργος Βιτσαράς

gvitsero@otenet.gr

Δείτε επίσης

Ο αλιευτικός τουρισμός δίνει νέα προοπτική για τα νησιά του νομού

Με θέμα «Αλιευτικός Τουρισμός: μια νέα προοπτική για τα νησιά μας» και εισηγητή τον κ. …