Πέμπτη , 19 Ιούλιος 2018
Αρχική | Δελτία Τύπου | Συναυλία στην Πέργαμο: «Μουσικές Γέφυρες-Ήχοι του Αιγαίου»

Συναυλία στην Πέργαμο: «Μουσικές Γέφυρες-Ήχοι του Αιγαίου»

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Περγάμου-Bergama Kültür Merkezi πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με μεγάλη επιτυχία η συναυλία «Μουσικές Γέφυρες-Ήχοι του Αιγαίου», με ελεύθερη είσοδο, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος δράσεων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Γέφυρες Τέχνης-ART BRIDGES», για την προώθηση της συνεργασίας με συλλογικούς φορείς, την ανάδειξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων ευπαθών ομάδων και μειονοτήτων, όπως των Ρομά,  με σκοπό την ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη.

Η πρώτη γνωριμία με την ομάδα των νεαρών ταλαντούχων μουσικών Ρομά από την Πέργαμο, τη γειτονιά της Atmaca, έγινε την περασμένη άνοιξη στη Λέσβο, όπου σχεδιάζεται και η συνέχιση του πρότζεκτ. Σε μια μοναδική βραδιά που θα παραμείνει αξέχαστη, η María Francisca Rocca Arbeláez ερμήνευσε στη σκηνή μαζί με τους Ahmet Duraç στο κλαρίνο, Burak Gezgin στα κρουστά, Metehan Uyaroğlu, Nazım Tarar, Ismail Yiğit Usluy και Furkan Devrilmez στο βιολί, Vedat Duraç-σαξόφωνο και Fuat Duraç-τρομπέτα, όμορφες μελωδίες από την κλασσική παραδοσιακή μουσική της Λέσβου, της Τουρκίας και της Κολομβίας, που συνεπήραν το κοινό, χαρίζοντας στους ερμηνευτές δυνατά και παρατεταμένα χειροκροτήματα!

Στην εισαγωγική της ομιλία, η ιδρυτής και ψυχή της ΑΜΚΕ «Γέφυρες Τέχνης-Art Bridges» Angela Maria Arbeláez, τόνισε τη σημασία του να χτίζονται γέφυρες επικοινωνίας των λαών μέσω της γνωριμίας των παραδόσεων, όπως η πολύ ευτυχής αυτή συγκυρία της συνάντησης μουσικής από την Ελλάδα, τη Λέσβο, την Τουρκία και την Κολομβία.

Η συναυλία αποτελεί το αποκορύφωμα μηνών σχεδιασμού, προετοιμασίας, ταξιδιών, και  σκληρής εξάσκησης από τους μουσικούς, για την παρουσίαση του συναρπαστικού και ποικίλου προγράμματος. Η διεθνής γλώσσα της μουσικής κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές στη γλώσσα και στο θεωρητικό μουσικό υπόβαθρο των περισσότερων από τους εκτελεστές, που είναι αυτοδίδακτοι ή εμπειρικοί, δυσκολίες που ξεπεράστηκαν με τον ενθουσιασμό, το κέφι, και την προσήλωσή τους.

Η βραβευμένη Ελληνο-κολομβιανή βιολονίστα María Francisca Rocca Arbeláez, συνιδρυτής της ΑΜΚΕ που διαμένει στη Μυτιλήνη και είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση της συναυλίας, είναι τελειόφοιτη της Ακαδημίας Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ  και παρακολουθεί μαθήματα τελειοποίησης στην Αθήνα με τον Αλέξανδρο Χαλάψη. Διετέλεσε υπότροφος στο βιολί και το φλάουτο στη Θεσσαλονίκη και έχει συμπράξει με πολυάριθμες ορχήστρες και μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, όπου έχει επίσης πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις. Από το καλοκαίρι του 2016 είναι σε εθελοντική βάση Μουσική Συντονίστρια της Δημιουργικής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας ART Angels Relief Team.

Οι «Γέφυρες Τέχνης-Art Bridges» ευχαριστούν θερμά τον Δήμαρχο Περγάμου, Mehmet Gönenç, τον Αντιδήμαρχο Αli Κahyaoğlu τη Χριστίνα Χατζηδάκι από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο – «ΣΥΝYΠΑΡΞΗ», για τη σύσταση στον Δήμο Περγάμου τον περασμένο Μάιο.

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων ενός κύκλου ανάλογων δράσεων και βιωματικών εργαστηρίων, που σχεδιάζονται για υλοποίηση στο Δήμο Λέσβου και άλλους δήμους της Ελλάδας.

Συντάκτης: ΕΡΤ Αιγαίου