Πέμπτη , 18 Οκτώβριος 2018
Αρχική | . | Open Lesvos: Άνοιξαν οι πόρτες των αρχοντικών της Μυτιλήνης

Open Lesvos: Άνοιξαν οι πόρτες των αρχοντικών της Μυτιλήνης

Αρχοντικά της Λέσβου αλλά και κτίρια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα άνοιξαν τις πόρτες τους σε δεκάδες Μυτιληνιούς που συμμετείχαν χθες Σάββατο 14 και σήμερα Κυριακή 15 Οκτωβρίου στη δράση Open Lesvos.

Ομάδες  10 ατόμων περιηγήθηκαν τον «Αρχοντομαχαλά» της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μπήκαν σε 6 αρχοντικά και αξιόλογα κτίρια, ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό τους και άκουσαν την ιστορία τους.

Πρόκειται για μια σημαντική δράση που φέρνει κοντά τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού με την πολιτιστική του κληρονομιά και τον αρχιτεκτονικό του πλούτο, υποστηρίζουν οι διοργανωτές του «Open Lesvos», μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, οι περισσότεροι νέοι επιστήμονες, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ιστορικοί, ξεναγοί, όλοι μέλη της ομάδας «Ιδέα» που έχει διοργανώσει το «TEDxLesvos», το «The island of Love» καθώς και άλλες πολιτιστικές δράσεις.

Πρώτη στάση της διαδρομής, τα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης, εκεί όπου οι συμμετέχοντες στην δράση έμειναν εντυπωσιασμένοι από την βιβλιοθήκη του ιστορικού Γυμνασίου Μυτιλήνης και τον μεγάλο πλούτο που φιλοξενεί, με τα 74 σπάνια χειρόγραφα και 15.000 περίπου σπάνια έντυπα βιβλία.

Η διαδρομή στη συνέχεια περιελάμβανε το Αρχοντικό Ηλιάδη-Βιουλιουρή, με την εξαιρετική κρήνη και το Αρχοντικό Δουκαρέλλη εκεί όπου τώρα στεγάζεται η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.


Στο Αρχοντικό Αλαμανέλλη, στο οποίο στεγάζεται η Τοπική Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου, τους επισκέπτες υποδέχθηκε η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του αρχοντικού, Ρένα Αλαμανέλλη, η οποία μέσα από τις αφηγήσεις της, τους ταξίδεψε σε αλλοτινές εποχές, στις συναθροίσεις, στους χορούς που δίνονταν στις μεγάλες σάλες με τις ζωντανές ορχήστρες και τις κυρίες της Μυτιλήνης με τα φορέματα, τα καπέλα και τα ακριβά κοσμήματα να προσπαθούν να κλέψουν τις εντυπώσεις.

Το κτίριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και το Αρχοντικό Κούμπα άνοιξαν στη συνέχεια τις πόρτες τους, ενώ η περιήγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε ένα αρχοντόσπιτο, το οποίο «αναγεννήθηκε» και μετατράπηκε, με την φροντίδα του συντηρητή έργων τέχνης, Αργύρη Χατηζημαλλή, σε ένα λειτουργικό οίκημα με έπιπλα και σκεύη εκείνης της εποχής. Στον κήπο του Αργύρη έγινε και το κλείσιμο των ξεναγήσεων του Open Lesvos με παραδοσιακές νοστιμιές και ντόπιο κρασί.

Ο πολιτικός μηχανικός Στρατής Σεραϊδης και ο αρχιτέκτονας Πάνος Τατάκης, που ήταν και οι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, περίμεναν όσους εντυπωσιασμένους συμμετέχοντες στο Open Lesvos, στο καφενείο «Πανελλήνιο». Οι ίδιοι ενθουσιασμένοι από την επιτυχία που είχε το εγχείρημα δήλωσαν στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν το Open Lesvos, ώστε να καθιερωθεί ως μία σημαντική ετήσια πολιτιστική συνάντηση για τους κατοίκους του νησιού που θέλουν να ανακαλύψουν τον αρχιτεκτονικό του θησαυρό, να εκτιμήσουν τον πλούτο του και να συνδράμουν στην συντήρηση και διάσωσή του. Παράλληλα, σκοπεύουν να διευρύνουν την δράση του Open Lesvos σε όλο το νησί και οι ξεναγήσεις να επεκταθούν σε βιομηχανικά κτίρια και σε κάθε κτίριο που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Στα μακροπρόθεσμα σχέδια της «Ιδέας» είναι να δημιουργηθεί ένα αρχείο με όλα τα αξιόλογα κτίρια της Λέσβου, όλο τον αρχιτεκτονικό πλούτο του νησιού.

Photo: Μιχάλης Μπάκας

Συντάκτης: Αναστασία Σπυριδάκη

anaspy27@gmail.com