Πέμπτη , 18 Οκτώβριος 2018
Αρχική | . | Το βραβείο «Μητέρα Τερέζα» στην ΕΟΔ για το διασωστικό έργο στην προσφυγική κρίση

Το βραβείο «Μητέρα Τερέζα» στην ΕΟΔ για το διασωστικό έργο στην προσφυγική κρίση

Μετά το βραβείο προσφύγων NANSEN 2016 το οποίο απονεμήθηκε πέρσι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην ΕΟΔ, νέες βραβεύσεις έρχονται για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Η οργάνωσή πρόκειται σύντομα να τιμηθεί με το βραβείο «Μητέρα Τερέζα» του Ιδρύματος Harmony (www.motherteresaawards.org) για το διασωστικό της έργο στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και το έργο της για κοινωνική δικαιοσύνη, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Βομβάη της Ινδίας, στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος Harmony, το βραβείο «Μητέρα Τερέζα», το οποίο φέτος ως θέμα έχει την «προσφορά βοήθειας εκτός συνόρων και την απόκριση στην προσφυγική κρίση», απονέμεται στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τους εθελοντές της για τις ηρωικές πράξεις τους και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, ρισκάροντας τη ζωή τους, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Η ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρεται στην ΕΟΔ, ως μια οργάνωση που μετουσιώνει την πραγματική αξία του ανθρωπισμού με την αφοσίωση, το πάθος και το θάρρος που δείχνουν οι εθελοντές της σε κάθε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και μας καλεί να παραλάβουμε το βραβείο στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του ιδρύματος Harmony, στην Ινδία.

Όσον αφορά το ίδρυμα Harmony, είναι ένας φορέας, ο οποίος τιμά κάθε χρόνο προσωπικότητες και οργανώσεις από όλο τον κόσμο, που προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο και συμβάλουν στην απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ στους βραβευθέντες των προηγούμενων χρόνων συμπεριλαμβάνονται εξέχουσες προσωπικότητες και οργανισμοί, όπως ο Πρόεδρος της Γκάνα, η οργάνωση «Λευκά Κράνη», οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και άλλοι.

Η ΕΟΔ θα εκπροσωπηθεί στην απονομή του βραβείου από την πρόεδρο, Δανάη-Φωτεινή Μαυρουδή.

Επίσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης μαζί με άλλες διασωστικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, έχουν προταθεί από μια ομάδα κατοίκων της Πάρμα για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2018!

Μεταξύ των οργανώσεων, συμπεριλαμβάνονται και πολλές εθελοντικές διασωστικές ομάδες με τις οποίες η ΕΟΔ διατηρεί έχει συνεργασία, όπως η RS, η RNLI, η DGzRS, η SSRS και η KNRM.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, έχει ξεκινήσει ήδη μια καμπάνια προώθησης της πρότασης μέσω ινστιτούτων, πολιτικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών, μέσω της δημιουργίας ιστοσελίδας (www.nobel-righteous-mediterraneansea.info), μέσω της online συγκέντρωσης υπογραφών, μέσω της προβολής της πρότασης στους δημάρχους πόλεων και μέσω της αίτησης για χορηγική υποστήριξη σε οργανώσεις και φορείς.

Πληροφορίες για τις δύο βραβεύσεις θα ανακοινώνονται στο εξής και μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΟΔ και την σελίδα της ομάδας στο facebook.

«Πολλά μπράβο και συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές της ΕΟΔ, που κάνουν διεθνώς γνωστό το έργο της ομάδας και την ανεβάζουν στο ψηλότερο σκαλί!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΟΔ.

Συντάκτης: Αναστασία Σπυριδάκη

anaspy27@gmail.com