«Απόβαση» στα Ψαρά της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου
7 Νοεμβρίου 2017
Ενισχύθηκε με ιατρικό προσωπικό το νοσοκομείο Σάμου
7 Νοεμβρίου 2017

Χωρίς εξέδρα επισήμων η παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου- Βαβέλ το δημοτικό συμβούλιο για το προσφυγικό

Μοιράσου το άρθρο:

Χωρίς εξέδρα επισήμων θα γίνει  η αυριανή παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη , όπως αποφάσισε χθες μόνη της η παράταξη Γαληνού στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό από το οποίο αποχώρησαν λίγο πριν την ψηφοφορία οι τρεις παρατάξεις «αδέσμευτος συνδυασμός» ,    ΛΑΣ και Πρωτοβουλία Πολιτών ενώ ο «άλλος δρόμος» καταψήφισε την πρόταση. Η δημοτική αρχή συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση μετά το ναυάγιο των επαφών των πέντε δημάρχων που διαθέτουν χοτ σποτ, με το Γιάννη Μουζάλα και την κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος.  Η δημοτική αρχή πρότεινε στο σώμα εκτός από τη συνέχιση των διεκδικήσεων για αποσυμφόρηση του νησιού και  απαγόρευση δημιουργίας νέων δομών , ως άμεση κίνηση διαμαρτυρίας να μην στηθεί εξέδρα επισήμων κατά την αυριανή παρέλαση για την επέτειο απελευθέρωσης της Λέσβου και σε εύλογο χρόνο να διοργανώσει ένα ειρηνικό συλλαλητήριο.

Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε δυναμικές αντιδράσεις για την απαξίωση των νησιών στο αίτημα για την αποσυμφόρησή τους και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων, η κάθε παράταξη όμως είχε τη δική της θέση για τη στάση που πρέπει να κρατήσει  ο δήμος πάνω στο μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα και τη μορφή των κινητοποιήσεων που πρέπει να ακολουθήσει . Την συνεδρίαση παρακολούθησαν και αρκετοί πρόεδροι  χωριών αλλά και ο διοικητής του κέντρου ταυτοποίησης  της Μόριας Γιάννης Μπαλμπακάκης που ωστόσο δεν εκκληθεί να ενημερώσει το σώμα για την κατάσταση που επικρατεί στο χοτ σποτ, την υπερφορτωμένη δομή δηλαδή όπου δημιουργούνται τα προβλήματα  για τα οποία συζητούσε χθες το δημοτικό συμβούλιο, με πολλές ανακρίβειες και άγνοια των δημοτικών συμβούλων για πολλά θέματα.

 

Ο «αδέσμευτος συνδυασμός» και ο επικεφαλής του Στράτος Κυρατζής υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει ο διάλογος με εκείνους που κορόιδεψαν το δήμο και να κλείσε άμεσα ο Καρά Τεπές. Κάλεσε το δήμαρχο να λειτουργήσει επιτέλους η διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε αλλά δε συνεδρίασε ποτέ για το προσφυγικό . Ο Στρατής Κραγεωργίου τόνισε ότι «αν αποφάσισε ο δήμαρχος να κάνει στροφή 180 μοιρών θα τον στηρίξουμε αλλά με ουσιαστικές δράσεις  και όχι με ανούσιες κινήσεις εντυπωσιασμού».

Ο «άλλος δρόμος» και ο Στράτος Γεωργούλας  υποστήριξε ότι πάνω απ όλα πρέπει να προτάξουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να κηρύξουμε ανεπιθύμητους στο νησί τους εκφραστές της πολιτικής αυτής της ΕΕ που μας θέλει αποθήκη ψυχών , και συγκεκριμένα τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης , τον συντονιστή της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας , τον υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής και τους δύο βουλευτές κ.κ Πάλλη και Αθανασίου που ψήφισαν τη συμφωνία.

Η «λαϊκή συσπείρωση» και η Νίκη Τσιριγώτη τόνισε ότι είναι  υποκρισία να κάνουν «σαν απατημένοι σύζυγοι» για τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση στο προσφυγικό ζήτημα,  οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολιτικοί χώροι που οι ίδιοι εκπροσωπούν, καθώς  πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και των πολιτικών της.  Δεν είναι λύση , είπε η επέκταση των δομών εγκλεισμού και πρόταξε ως μόνη λύση τον διπλό απεγκλωβισμό των προσφύγων τόσο από το νησί όσο και από την χώρα.

Από την «Πρωτοβουλία ενεργών Πολιτών» ο κύριος Παυλής τόνισε ότι ο δήμαρχος έκανε πάνω στο ζήτημα εξωτερική πολιτική χωρίς αρμοδιότητα και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημείωσε ότι εδώ και δύο μήνες ο δήμος προσέλαβε ειδικό  σύμβουλο διαχείρισης  κρίσεων για το θέμα αυτό και έπρεπε να βρίσκεται στην αίθουσα να ενημερώσει το σώμα.

Πριν την ψηφοφορία αποχώρησαν από τη συνεδρίαση ο αδέσμευτος συνδυασμός ,  η ΛΑΣ και η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών και την πρόταση της δημοτικής αρχής ψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας . Επίσης συμπεριλήφθη στο ψήφισμα και η πρόταση να ζητηθεί από τους τρεις βουλευτές του νησιού να καταθέσουν από κοινού επίκαιρη ερώτηση για την αποσυμφόρηση της Λεσβου.

Το ψήφισμα της χθεσινής κατεπέιγουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 

 

  • Να αντισταθεί δυναμικά με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου από το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης σε νησί φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους
  • Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, τη διατήρηση του αριθμού αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και με ασφάλεια από τις υφιστάμενες δομές και τη μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Να δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας, αλλά και στην σχεδιαζόμενη χρησιμοποίηση πλωτών κέντρων.
  • Να ζητήσει α) την διερεύνηση των καταγγελιών ότι Μ.Κ.Ο. ή ορισμένα μέλη τους έχουν διασυνδέσεις με διακινητές, β) αστυνόμευση στα σημεία όπου βγαίνουν οι βάρκες με πρόσφυγες – μετανάστες για να ελεγχθεί αν υπάρχουν άτομα που όπως καταγγέλλεται τους κατευθύνουν
  • Να αντισταθεί με κάθε τρόπο στον διαφαινόμενο κίνδυνο να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να καταστραφεί η τοπική κοινωνία, με βάση το συμφέρον του τόπου μας
  • Στην εξέδρα επισήμων στην παρέλαση της επετείου της 8ης Νοεμβρίου να παραστεί μόνο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ με το επιτελείο του και ο εκπρόσωπος των Αντιστασιακών
  • Να κλιμακώσει δυναμικά τις κινητοποιήσεις σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί και δεν γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας
  • Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα αιτήματα μας να καλέσει το λαό της Λέσβου σε μαζική ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Ευρωπαϊκής πολιτικής του γεωγραφικού περιορισμού αλλά και της Κυβερνητικής αδράνειας», περιφρουρούμενη από τους ίδιους τους Δημοτικούς Συμβούλους
  • Να ζητηθεί από τους βουλευτές της Λέσβου να καταθέσουν κοινή δήλωση του αιτήματος αποσυμφόρησης του νησιού

 

Μοιράσου το άρθρο: