Κυριακή , 16 Δεκέμβριος 2018
Αρχική | . | Η πρώτη αποτίμηση της Κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν

Η πρώτη αποτίμηση της Κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν

Σε μια περίοδο κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανησυχητικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια», σημειώνει το ΜέγαροΜαξίμου.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, αν η Τουρκία δεν το αποδεχτεί, θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αναγκαίο για να μπούμε σε νέο κεφάλαιο είναι:

  • Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης
  • Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο
  • Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Gutteres.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι στην Ελλάδα είναι κράτος-δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκαν:

  • Η -υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών- επανέναρξη των συνομιλιών ΜΟΕΑ (με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ) και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα,
  • Νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών,
  • Η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά, αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευση. Το Μέγαρο Μαξίμου καλωσορίζει τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».

Σε απάντηση σχολίων για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίστηκε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς –κακώς– κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία».

Τέλος, επισημάνθηκε πως η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τη Δημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Συντάκτης: ΕΡΤ Αιγαίου