Κυριακή , 16 Δεκέμβριος 2018
Αρχική | . | Προσπάθεια αποσυμφόρησης της Μόριας- 1500 άτομα ζουν σε σκηνές

Προσπάθεια αποσυμφόρησης της Μόριας- 1500 άτομα ζουν σε σκηνές

κοντέινερ αντικατέστησαν τις σκηνές

Εντείνονται την τελευταία περίοδο , οι προσπάθειες για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας αλλά και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα από την Μόρια στην Αθήνα έχουν μεταφερθεί 900 πρόσφυγες ενώ συνολικά από το νησί 1650 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στη Μόρια που  σήμερα βρίσκονται 5.500 άνθρωποι από τους οποίους τα 1300 είναι παιδιά. Οι αυξημένες  ροές από τον Άυγουστο μέχρι και το Νοέμβριο και ο γεγραφικός περιορισμός των προσφύγων στα νησιά, έκαναν εκρηκτική την κατάσταση στη Μόρια που ο πλυθυσμός της είχε φτάσει τα 7.000 άτομα. Η ένταση των σχέσεων μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και αρμόδιου Υπουργείου και η συνεχείς ανταλλαγή πυρών , δυσκόλεψε την κατάσταση.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, πάνω από 1500 άτομα, συνεχίζει να μένει σε καλοκαιρινές σκηνές  οι οποίες βρίσκονταν σε κάθε ελεύθερο χώρο του κέντρου.

καλοκαιρινές σκηνές στη Μόρια

Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να βελτιώσει η διοίκηση του κέντρου , εν όψει του χειμώνα και τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε η μεταφορά και τοποθέτηση των «περιβόητων» κοντέινερ που τις προηγούμενες μέρες μεταφέρθηκαν στο νησί. 65 συνολικά κοντέινερ έχουν φτάσει με το πλοίο Άγιος Αντώνιος και έχουν αποθηκευτεί στο στρατόπεδο της Λάρσου .  Ήδη ξεκίνησαν  να τοποθετούνται στο δυτικό μέρος του κέντρου, αντικαθιστώντας  τις καλοκαιρινές σκηνές. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα έχουν τοποθετηθεί 40 κοντέινερ και θα έχουν δώσει στέγη σε 500 ανθρώπους.

   τοποθέτηση κοντέινερ μέσα στο ΚΥΤ

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών , τον Ιούνιο στο κέντρο βρίσκονταν μόλις τέσσερα παιδιά και σήμερα 350.

Οι άνθρωποι που μένουν σε σκηνές στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν και να στεγνώσουν τα ρούχα τους  χρησιμοποιούν αυτοσχέδια μαγκάλια. Πέρυσι τρεις άνθρωποι πέθαναν γι αυτό το λόγο στη Μόρια ενώ χθες μια σκηνή πήρε φωτιά έξω από το κέντρο της Μόριας στη Βόρεια πλευρά  και χρειάστηκε μάλιστα η παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας παρά την έντονη βροχή.

 

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό , υπάρχει ένα σχέδιο σε εξέλιξη όπως είπε στην Ερα Αιγαίου ο διοικητής του κέντρου Γιάννης Μπαλμπακάκης . Συγκεκριμένα στο κέντρο έχουν αρχίσει να μεταφέρονται σόμπες πέλετ , θα φτάσουν 50 συνολικά, που θα τοποθετηθούν σε διάφορα προστατευμένα σημεία έξω από τα κοντέινερ  προκειμένου να χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα, στέγνωμα και  θέρμανση.

σομπες

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο ΚΥΤ της Μόριας, ωστόσο γίνονται προσπάθειες μέχρι το τέλος του χρόνου , να φύγουν εντελώς οι καλοκαιρινές σκηνές και να μπορούν να δοθούν οι στοιχειώδεις συνθήκες για την αντιμετώπιση του χειμώνα.

Συντάκτης: Μυρσίνη Τζινέλλη

tzineli@gmail.com

Δείτε επίσης

Συγκέντρωση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στις 19 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη

Ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό μεταναστευτικό, διοργανώνει  συγκέντρωση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, …