Από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Λέσβο
25 Ιανουαρίου 2018
Αναγνωστήριο Αγιάσου: “Πράσινο φως” για χρηματοδότηση και αναζήτηση λύσης για υλοποίηση
25 Ιανουαρίου 2018

Ν. Σαντορινιός: “Το 2018 καλύτερη χρονιά για τους νησιώτες λόγω μεταφορικού ισοδύναμου”

Μοιράσου το άρθρο:

Το 2018 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τους νησιώτες με την καθιέρωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό. Στην ομιλία του κατά την διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι «ένα αίτημα δεκαετιών που κανένας μέχρι τώρα δεν είχε την πολιτική τόλμη να το εφαρμόσει γίνεται πράξη. Ξεκινάμε από το Βόρειο Αιγαίο και τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου».

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, από την Κάλυμνο,  τόνισε ότι θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2018, αρχικά στα 32 νησιά για το 2018 και το 2019 θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο 20ημερο θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση.

Σ’ ότι αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης για την υλοποίησή του, τόνισε ότι «από 50 εκατομμύρια για το 2018 θα επεκταθεί σε 150 εκατομμύρια το 2019 και μόνο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και από άλλους πόρους που ευελπιστούμε να βρούμε και από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και θα αφορά κυρίως την επιδότηση μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά».

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό οι πολιτικές που θα πρέπει να ασκηθούν «θα πρέπει να χτυπάνε την ουσία του προβλήματος της νησιωτικότητας, του μειονεκτήματος που παράγει αυτή η νησιωτική απομόνωση, του αυξημένου κόστους μεταφοράς, θα πρέπει όλα τα προϊόντα να είναι απαλλαγμένα του μεταφορικού κόστους».

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μελέτη για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, όπου σ’ ένα μεγάλο βαθμό έχει επεκταθεί το αντικείμενο της.

Σ’ ότι αφορά στα επόμενα βήματα υλοποίησης του, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική αξιολόγηση και σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας «θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει πράξη και θα ξεκινήσουμε τη δημόσια διαβούλευση. Μέσα στο Φλεβάρη θα γίνουν ανακοινώσεις, μέσα στην άνοιξη θα βγει το θεσμικό πλαίσιο και από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση του.»

Σχετικά με την επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ για το μεταφορικό ισοδύναμο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα 50 εκατ. για το 2018 δεν επαρκούν για την εφαρμογή του, ο κ. Σαντορινιός απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι «όσες μελέτες είχαν γίνει μέχρι τώρα ήταν απλά και μόνο σε διαγνωστικό επίπεδο και όχι επίλυσης του προβλήματος. Εμείς προχωρήσαμε ουσιαστικά και είμαστε σε θέση να το υλοποιήσουμε. Τόσα χρόνια η ΝΔ δεν γνώριζε για το μεταφορικό ισοδύναμο τώρα το ανακάλυψε;»

O κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα που υλοποίησε το 2017 η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για όλες τις διοργανώσεις που θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά αλλά και στο διεθνή ποδηλατικό αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στο Μόλυβο ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης. Επίσης, αναφέρθηκε στην προγραμματική συμφωνία που υπογράφεται με νησιωτικούς δήμους χωρίς στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσουν έργα και αφορούν δήμους Λήμνου, Ψαρών, Οινουσών, Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου, Κάσου, Τήλου, Κέας, Αντίπαρου και Νισύρου.

Σ’ ότι αφορά στο νέο οργανισμό του υπουργείου δήλωσε επεκτείνεται η αρμοδιότητα της γενικής γραμματείας εκτός από το  Αιγαίο σε όλα τα νησιά της χώρας και η έδρα της θα παραμείνει στη Μυτιλήνη.

 

Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου.

 

Μοιράσου το άρθρο: