Δράσεις τουριστικής προβολής των νησιών
6 Φεβρουαρίου 2018
Δυστύχημα από ηλεκτροπληξία με θύμα πατέρα δύο ανήλικων παιδιών
6 Φεβρουαρίου 2018

Γ. Πάλλης «στόχος είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν με το δήμο Λέσβου στη νέα του μορφή»

Μοιράσου το άρθρο:

Θετικά για τη Λέσβο αποτιμούν τη χρονιά που πέρασε τα στελέχη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνέντευξης εφ όλης της ύλης που παραχώρησαν χθες,  με την συντονίστρια Εριφύλη Χιωτέλλη να αναφέρει ότι  « έχουν δοθεί από την κυβέρνηση πόροι για το νησί που με την σωστή αξιοποίησή τους από το δήμο και την περιφέρεια μπορούν να συμβάλλουν όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση της ανεργίας»  ενώ ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης κάνοντας την αυτοκριτική του τόνισε ότι «υπάρχουν προβλήματα ωστόσο τη χρονιά που πέρασε έχουν ξεκολλήσει έργα που λίμναζαν για χρόνια  ενώ με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της στη Λέσβο».

Διάσπαση δήμου Λέσβου

Για το θέμα του Καλλικράτη ο κύριος Πάλλης τόνισε ότι όταν αναρτηθεί το σχέδιο νόμου , που παραδέχτηκε ότι έχει καθυστερήσει, θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους για να συγκροτηθούν οι προτάσεις της Λέσβου που θα κατατεθούν στις επιτροπές της Βουλής . Για το θέμα της διάσπασης του δήμου ο κύριος Πάλλης  τόνισε ότι «στόχος είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν με το δήμο στη νέα του μορφή. Αν και είναι δυσκολότερη η διάσπαση από την ένωση δήμων,  χρόνος υπάρχει» . Ο κύριος Πάλλης δεν αναφέρθηκε σε αριθμό δήμων που θα πρέπει να διασπαστεί το νησί, θύμισε όμως την εμπειρία του 2010  που οι φορείς του νησιού ζητούσαν πολλοί περισσότερους και πήραν έναν.

Τόσο ο κύριος Πάλλης όσο και η κυρία Χιωτέλλη αναφέρθηκαν σε σειρά έργων ή καταστάσεων που προχώρησαν τη χρονιά που πέρασε, με την ουσιαστική συμβολή της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ όπως το λιμάνι του Σιγρίου, η αστική ανάπλαση Μυτιλήνης, το  κολυμβητήριο ,  το έξυπνο δίκτυο της ΔΕΥΑΛ, νηπιαγωγεία και κλειστό γυμναστήριο Καλλονής.  Άλλα πολλά έργα μπαίνουν σε τροχιά διεκδίκησης όπως η Νότια παράκαμψη της πόλης της Μυτιλήνης και  το νέο λιμάνι στον Καρά Τεπέ.

 

Νησιώτικο ΦΠΑ

Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα της κατάργησης του ΦΠΑ «στη φάση που βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις δε μπορούσε να μπει στη ζυγαριά για την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, ωστόσο  έπρεπε να έχει καταργηθεί από το 2015 και καταφέραμε και τον διατηρήσαμε 3,5 χρόνια.  Επικροτώ την προσπάθεια που κάνουν οι 5 δήμοι για το θέμα του ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο . Το σημαντικό όμως  είναι,  ότι ή πίεση που ασκήθηκε για το θέμα αυτό, έσπρωξε τελικά τα βήματα για να γίνουν ενέργειες που χρόνια πριν συζητούνταν για τη νησιωτικότητα και ποτέ δεν είχαν υλοποιηθεί” μιλώντας για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Προσφυγικό

Την αυτοκριτική του έκανε ο κύριος Πάλλης και για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος καθώς όπως είπε « προβλήματα σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν πολλά, κάποια από αυτά διευθετούνται, αλλά σε μία Ευρώπη που η τάση είναι σκληρή για τους πρόσφυγες αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώνουμε τις συνθήκες». Ανακοίνωσε ότι από πολλά υπουργεία ετοιμάζονται προγράμματα που θα αφορούν την ομαλή ένταξη των προσφύγων τόσο σε θέματα εκπαίδευσης όσο και εργασίας.

 

Όσον αφορά στα  δύσκολα ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η Λέσβος την προηγούμενη χρονιά με το σεισμό, την ευλογιά αλλά και τις ζημιές από τις πλημμύρες η κυρία Χιωτέλλη τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάλλης υπήρξαν καταλύτες για αυτά που απέσπασε το νησί όμως θα πρέπει να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες των Υπουργείων από αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα εύσημα θα δοθούν στη Τ.Α όταν καταφέρει και απορροφήσει όλους τους πόρους που διατέθηκαν  από τα υπουργεία για την ανακούφιση αυτών των προβλημάτων».

Όσον αφορά το Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση Βορείου Αιγαίου με την παρουσία πολλών υπουργών που θα εξειδικεύσουν τις δράσεις που γίνονται ή προγραμματίζονται για το Βόρειο Αιγαίο αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες .

Μοιράσου το άρθρο: