Αίσιο τέλος στην έρευνα
2 Απριλίου 2018
Χωρίς συμβασιούχους καθαριότητας οι δήμοι μέχρι να αναλάβουν τις θέσεις τους οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ
2 Απριλίου 2018

Παγκόσμια ημέρα αυτισμού, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι ίσοι

Μοιράσου το άρθρο:

Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ένα στα 65 παιδιά γεννιέται μέσα στο φάσμα του αυτισμού, από τα οποία 3 στα 4 είναι αγόρια. Γι αυτό επιλέχθηκε παγκόσμια το μπλε χρώμα για τον αυτισμό. Με μπλε μπαλόνια στα ποδήλατά τους πολλά παιδιά της πόλης της Μυτιλήνης με τους γονείς τους,  χθες το μεσημερι, έκαναν  ποδήλατο ή περπάτησαν από το δημαρχείο μέχρι τα Τσαμάκια  για έναν  δίκαιο κόσμο για όλους. Γιατί  όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι  ίσοι. Την εκδήλωση οργάνωσε ο σύλλογος  Λέσβου Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με Αυτισμό “Συν-εξέλιξη” και στήριξαν ο ποδηλατικός σύλλογος, ο ιστιοπλοϊκός όμιλος και η περιφέρεια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου η πρόεδρος του συλλόγου Αναστασία Σκούρτσου και το μέλος Μαρία Βατή κάλεσαν τις οικογένειες που έχουν στους κόλπους τους άτομα με αυτισμό,  να πλαισιώσουν το σύλλογο καλώντας στο τηλέφωνο 6942283015 γιατί “όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοι”.

Ο σύλλογος έχει μόλις δυόμιση μήνες ζωής και απαρτίζεται από γονείς και κηδεμόνες που δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα της «αποδοχής». Αποδοχή από την ίδια την οικογένεια του προβλήματος που αντιμετωπίζει , αποδοχή από την κοινωνία των ίσων δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό αλλά και αποδοχή από την πολιτεία των δικαιωμάτων αυτών και την υλοποίηση πράξεων και δράσεων.

«Εμείς οι γονείς πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί και η κοινωνία θα ακολουθήσει, θα μας υποστηρίξει, αυτό είδαμε στην χθεσινή πρώτη εκδήλωση» κατέληξε η κυρία Σκούρτσου.

Για τη δράση και τους στόχους του συλλόγου Συν-εξέλιξη μίλησαν στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ η κύρίες Βατή και Σκούρτσου:

      

Ενημερώσου :

Από το 2008, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε πως κάθε χρόνο, θα γιορτάζεται στις 2 Απριλίου η Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.

Μια ημέρα που σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία.

Περισσότερο είναι αφιερωμένη στο παιδί με αυτισμό. Είναι μια πραγματικότητα που όλοι φοβόμαστε καθώς η πάθηση αυτή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ερευνες δείχνουν πως περίπου 1 στα 150 παιδιά είναι αυτιστικό.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε. Η ενημέρωση είναι το παν ώστε να μπορούν αυτά τα παιδιά που είναι όπως όλα τα υπόλοιπα, να ενταχθούν στην κοινωνία μας.

Σύμφωνα με το  logotherapeia.com.gr, ο αυτισμός:

1. Είναι μια σύνθετη διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από δυσκολία στην επικοινωνία και/ή στις κοινωνικές δεξιότητες από την παιδική ηλικία.

2. Έως και σήμερα δεν υπάρχουν βιολογικές ενδείξεις ή ιατρικά τεστ για τον αυτισμό. Οι διαγνώσεις βασίζονται σε συμπεριφορές οι οποίες παρουσιάζονται σε συνδυασμούς κατά την πρώτη παιδική ηλικία.

3. Τα ποσοστά αυτιστικών ατόμων αυξάνονται συνεχώς και ραγδαία αγγίζοντας ο δεκαπλάσιο από το 1980 με 1 στα 88 παιδιά (στην Αμερική) να παρουσιάζουν κάποια συμπτωματολογία του αυτισμού.

4. Ο αυτισμός εμφανίζεται σχεδόν 4 φορές πιο συχνά στα αγόρια.

5. Η αιτιολογία του αυτισμού είναι ακόμη άγνωστη παρόλο που αρκετοί πλέον πιστεύουν ότι είναι πολύ-παραγοντική με συνδυασμό γενετικών παραγόντων και περιβάλλοντος.

6. Ενώ δεν μιλάμε για θεραπεία, μπορεί να υπάρξει τεράστια βελτίωση με την κατάλληλη παρέμβαση σε πρώιμη ηλικία. Η λεγόμενη «πρώιμη παρέμβαση» μας δίνει τη καλύτερη πρόγνωση σήμερα.

7. Ο αυτισμός έχει φάσμα. Τα τελευταία παγκόσμια διαγνωστικά κριτήρια μιλούν για ένα φάσμα συμπτωματολογίας (συμπεριφορών) οι οποίες χρειάζονται σωστό εντοπισμό και έπειτα παρέμβαση.

8. Τα παιδιά με αυτισμό δεν είναι απαραίτητα λιγότερο ή περισσότερο ευφυή από άλλα. Μπορούν να έχουν λιγότερες ή περισσότερες κλίσεις από τα παιδιά της ηλικίας τους με υψηλά ποσοστά σε μαθηματικά, μουσική ή στην οπτική αντίληψη.

9. Μετρούνται πολλές και διαφορετικές μέθοδοι παρέμβασης για τον αυτισμό. Κάθε μια από αυτές έχει/δεν έχει επιστημονικά δεδομένα να την υποστηρίζουν και κάθε μια έχει υποστηρικτές και αντιμαχόμενους.

10. Κάθε παιδί (ενήλικας) με αυτισμό, είναι διαφορετικό, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα παιδιά (ανθρώπους).

11.Η οικογένεια (περιβάλλον) παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του αυτιστικού παιδιού. Έρευνες αποδεικνύουν τις πολλές ώρες εκπαίδευσης που χρειάζονται για την καλύτερη πρόγνωση γι’ αυτό και η συμμετοχή της οικογένειας είναι καταλυτική.

12. Υπάρχουν αυτιστικοί άνθρωποι και παιδιά ανάμεσά μας που δεν μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε ως ανθρώπους με κάποια διαταραχή καθώς έχουν μάθει να διαχειρίζονται εξαιρετικά καλά τις δυσκολίες τους.

13. Τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να μιλήσουν, μπορούν καταλάβουν, μπορούν να μάθουν. Δεν αμφισβητούμε τις δυνατότητες, μπορεί όμως να μη βρούμε εμείς τον τρόπο να τις επικοινωνήσουμε και να τις διδάξουμε.

14. Η οικογένεια του αυτιστικού ατόμου περνάει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά τη πρώτη διάγνωση και μέχρι τη συνειδητοποίηση της διαταραχής και της συμπτωματολογίας. Οφείλουμε να είμαστε υποστηρικτικοί και βοηθητικοί.

15. Ο αυτισμός μας αφορά όλους! Πρόκειται για άτομα με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας όπως όλοι μας. Είναι γείτονές μας, μαθητές μας, συμμαθητές των παιδιών μας, συνάδελφοί μας, συμφοιτητές μας, καθηγητές και προϊστάμενοί μας. Κάθονται δίπλα μας στο λεωφορείο, παίζουν στη παιδική χαρά της γειτονιάς μας, ψωνίζουν από το ίδιο σούπερ μάρκετ. Εχει περισσότερες πιθανότητες από όσες φαντάζεσαι να συναναστραφείς στη ζωή με ένα αυτιστικό άτομο, μη κλείνεις τα μάτια, ενημερώσου!

 

Μοιράσου το άρθρο: