Α. Χαρίτσης: Ολοκληρωμένη στήριξη των νησιών με πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
16 Απριλίου 2018
“Ιστορική περιήγηση γύρω από τον Κόλπο της Καλλονής”
16 Απριλίου 2018

40 στρέμματα έκαψε φωτια στο Μελανιός στη Χίο

Μοιράσου το άρθρο:

40 στρέμματα βλάστησης, έκαψε η φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή στην περιοχή Μελανιός της Χίου. Λόγω των ανέμων και των μεγάλων κλίσεων του εδάφους η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και απαιτήθηκαν συνολικά 10 πυροσβαστικά οχήματα  με 30 πυροσβέστες  για να την θέσουν  υπό έλεγχο .

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Χίου επισημαίνει ότι “επιβάλλεται οι πολίτες να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές υψηλού κινδύνου  με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόκληση πυρκαγιάς που, είτε προκαλείται από πρόθεση, είτε από αμέλεια, αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός αντιπυρικής περιόδου), εφόσον από αυτή μπορεί να προκύψει κίνδυνος επέκτασης και πρόκλησης κοινού κινδύνου κατά ξένης περιουσίας ή/και κίνδυνος κατά ζωής ανθρώπου.

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.

επιβάλλεται οι πολίτες να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές υψηλού κινδύνου  με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς, ενώ είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.”

 

foto:αρχείο

Μοιράσου το άρθρο: