Καλούν τους νέους εργαζόμενους τα εργατικά σωματεία της Σάμου
22 Μαΐου 2018
Συγκροτήθηκαν σε σώμα
22 Μαΐου 2018

Ο αλιευτικός τουρισμός δίνει νέα προοπτική για τα νησιά του νομού

Μοιράσου το άρθρο:

Με θέμα «Αλιευτικός Τουρισμός: μια νέα προοπτική για τα νησιά μας» και εισηγητή τον κ. Γιώργο Λουρδή πραγματοποιήθηκε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών «Αρχιπέλαγος» στο πλαίσιο των ενεργειών της για την προώθηση του τουρισμού και την στήριξη νέων ειδικών μορφών τουρισμού. Η ενημέρωση που έγινε απευθυνόταν σε: Επαγγελματίες ψαράδες που θα ήθελαν ν’ αυξήσουν το εισόδημά τους.
Σε επαγγελματίες του τουρισμού, που θα ήθελαν να εντάξουν και το ψάρεμα, στις προτεινόμενες δραστηριότητες των πελατών τους ή θα ήθελαν να προβληθούν μέσα από την ιστοσελίδα (www.fishingtrips.gr)

Ο Αντιπεριφεριάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Σ΄ένα νησί όπως είναι η Σάμος ο τουρισμός αποτελεί το 80% του προϊόντος. Από το 2014 είχαμε στρατηγική επιδίωξη ν’ αναπτύξουμε τις ειδικές μορφές τουρισμού. Περιπατητικός τουρισμός για τα μονοπάτια, τουρισμό για ποδήλατα και αναρρίχηση, bird-watching για την παρατήρηση πουλιών. Σκοπός μας είναι να δέσουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα. Αν οι μισοί τουρίστες τρώγανε μια κουταλιά μέλι θα είχαμε απορροφήσει όλη μας την παραγωγή».
Η κα Αναστασία Μήλιου από το Αρχιπέλαγος είπε ότι: «Ο αλιευτικός τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που λειτουργεί με επιτυχία σε Ιταλία και Ισπανία. Στην Ελλάδα μπορεί να δίνει ένα επιπλέον εισόδημα και να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός στο περιβάλλον με τον «ψαροτουρισμό». Γίνεται σωστή διαχείριση αποθεμάτων και θα βοηθήσει τους ψαράδες να διαχειριστούν σωστά το επάγγελμά τους».
Ο κ. Γιώργος Λουρδής ανέπτυξε με κατανοητό τρόπο τι γίνεται με τον αλιευτικό τρόπο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχουν οι αλιείς και το τι πρέπει να κάνουν ώστε να προβάλλουν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.
Ακολούθησε συζήτηση με τους επαγγελματίες αλιείς για διάφορες δυσκολίες και προβλήματα που υπάρχουν, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος δεσμεύτηκε όλα αυτά τα προβλήματα και οι απόψεις να συγκεντρωθούν και σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο να επιλυθούν στο μέτρο του δυνατού.

Μοιράσου το άρθρο:

Χάρης Ζαβουδάκης
xzavoudakis@yahoo.gr