ΕΕ: Σε συμφωνία για το μεταναστευτικό κατέληξαν τελικά οι 28 ηγέτες
29 Ιουνίου 2018
Το έγγραφο για νέο ΚΥΤ στην Σάμο έφερε αναστάτωση
29 Ιουνίου 2018

Έντονη η κριτική από εργαζόμενους ,κόμματα και φορείς στον Υπουργό υγείας

Μοιράσου το άρθρο:

Με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Ν. Δ. Σάμου κατηγορούν για υποκρισία και θράσος τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό που περιόδευσε στην  Σάμο , αφού όπως αναφέρουν απάντησε  με ευχολόγια και γενικότητες σε όλα τα ΥΠΑΡΚΤΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ προβλήματα υγείας του νομού.

Επίσης  στην σχετική ανακοίνωση  υπάρχει μομφή στο πρόσωπο του  βουλευτή  για την μη τοποθέτηση του καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης στο Νοσοκομείο.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν ακούσαμε τις θέσεις και τους προβληματισμούς, του κατά τα άλλα λαλίστατου στα τηλεοπτικά πανελς, Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Υπενθυμίζουμε στον κο Ξανθό πως δεν είναι πλέον συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης εδώ και 3 χρόνια.

Ο κος Ξανθός και οι συν αυτώ διοικούντες, οφείλουν να δίνουν λύσεις ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, για την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας του νησιού.

Τα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν μπορούν να περιμένουν την επίλυσή τους σε βάθος χρόνου.

Η λειτουργία των πυλώνων υγείας του νησιού έχει καταστεί από τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ τόσο για τους κατοίκους της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, όσο και για τους εργαζόμενους στις δομές αυτές, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια της  συνάντησης   του υπουργού  με τους εκπροσώπους του συλλόγου εργαζομένων και των Νοσοκομειακών γιατρών (σύμφωνα με τους ίδιους )δεν  δεσμεύτηκε για κάτι περισσότερο από τα όσα ανέφερε στην συνάντηση με τη διοίκηση και το  προσωπικό  δηλαδή μίλησε  για τις προκηρύξεις θέσεων ειδικευομένων γιατρών για τα ΤΕΠ, για τη δημιουργία των νέων ΤΟΜΥ, τις προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας  «η κατάσταση στην υγεία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης». Διορισμοί  γιατρών, διοικητικού προσωπικού, εργάτες καθαριότητας, εργαζόμενοι στη σίτιση , νέες δομές υγείας   είναι όσα ακούσαμε από τα χείλη του υπουργού.

Ωστόσο αυτό που δηλώνουν οι εργαζόμενοι είναι ότι  υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις .

Υπάρχουν μόνο 2 ειδικευόμενοι γιατροί σε όλο το νοσοκομείο  ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν 35

Από την άλλη  υπάρχουν δύο  ορθοπεδικοί και δύο αναισθησιολόγοι που πρέπει να εφημερεύουν 365 ημέρες  και καλούνται να κάνουν 15 εφημερίες παρανόμως τον μήνα,

H αναμονή για ραντεβού σε κάποιες ειδικότητες   η  εξετάσεις μπορεί να φτάσει τους 12 μήνες όπως π.χ για μαστογραφία.

Η έλλειψη σε νοσηλευτικό ιατρικό  έχει ως αποτέλεσμα να  υπάρχουν  βάρδιες όπου μία νοσηλεύτρια  καλύπτει το χειρουργείο, την χειρουργική κλινική και την μαιευτική;

Δέκα μέρες τουλάχιστον τον μήνα που το Νοσοκομείο δεν  μπορεί να καλύψει  τις εφημερίες στο χειρουργείο.

Ακόμη και το Εργατικό κέντρο Σάμου με ανακοίνωσή του επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της υγείας και καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης .

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Μάλλον ο υπουργός Υγείας δεν θέλει να δει τα προβλήματα και τις ελλείψεις που έχουμε στα νησιά μας και απλά πάει να χρυσώσει το χάπι της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χώρο της υγείας.

Καθημερινά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει πιάσει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της υγείας από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το συνεχίζει. Η ανάπτυξη, η έξοδος από τα μνημόνια και η κανονικότητα … που διαρκώς μας λένε όλο αυτό το διάστημα … είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες αφού δεν θα έχει κανένα όφελος για το λαό.

Άλλωστε ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι δεν πρόκειται να έχουμε υγεία αν δεν βάλουμε το χέρι στην τσέπη … αφού οι όποιες παροχές-προσλήψεις κλπ θα στηριχθούν στις «αντοχές της οικονομίας», πράγμα που σημαίνει και άλλα βάρη, αντιλαϊκά μέτρα και περικοπές κοινωνικών παροχών, μισθών και συντάξεων με γνώμονα να αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματίες. 

          Στην  κινητοποίηση του Συλλόγου εργαζομένων και των γιατρών του νοσοκομείου, η οποία είχε αγωνιστικό παλμό και μαχητικότητα, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, καθώς και τα Σωματεία Συνταξιούχων Σάμου και Καρλοβάσου, η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου και άλλοι φορείς ήταν εκεί.

Η Διοίκηση του ΕΚΣ κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα με τις διεκδικήσεις μας για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλο το λαό, άμεση και πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας στο νησί και το Νομό, απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας στο τεράστιο πρόβλημα της υγείας. 

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις και επαρκή εξοπλισμό όλων των μονάδων υγείας, ιδιαίτερα τώρα που ο πληθυσμός των νησιών μας υπερδιπλασιάζεται με τον τουρισμό, αλλά και με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που με ευθύνη της έχει εγκλωβίσει εδώ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, τα σωματεία και τους φορείς, όλο το λαό των νησιών μας να βάλουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα τους το μέτωπο της Υγείας”.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Χάρης Ζαβουδάκης
xzavoudakis@yahoo.gr