Lesvos Food Fest: Παιδικά μαγειρέματα για μικρούς , δοκιμασία κρασιού για μεγάλους και « νόστιμοι προορισμοί» στο Οθωμανικό Χαμάμ
13 Ιουλίου 2018
Δημήτρης Κουτσούμπας: “Ψεύτικες οι υποσχέσεις για καλύτερες μέρες και καθαρή έξοδο”
13 Ιουλίου 2018

Δημήτρης Κουτσουμπας: “Απαράδεκτες οι συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ της Σάμου”

Μοιράσου το άρθρο:

Στην Σάμο περιοδεύει από την Παρασκευή το πρωί ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας φτάνοντας το πρωί από την Ικαρία όπου και βρισκόταν χθες.
Τι τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ Σάμου διαπίστωσε ο κ. Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του εκεί ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο νησί.
Εκεί τον υποδέχτηκε η διοικήτρια Μαρία – Δήμητρα Νιούτσικου η οποία τον ενημέρωσε για την κατάσταση του Κέντρου του οποίου η χωρητικότητα είναι 700 ατόμων και σήμερα φιλοξενούνται 3.500 άτομα εκ των οποίων τα 500 περίπου είναι παιδιά ενώ υπάρχουν και 70 ασυνόδευτα ανήλικα.
Επισημάνθηκε η έλλειψη ιατρικής φροντίδας αφού υπηρετούν μόνο δύο γιατροί στο Κέντρο καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση του Νοσοκομείου.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων στο χώρο, όλων των ειδικοτήτων, η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ότι το ΚΚΕ επιμένει ότι πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν από τα νησιά, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Γι’ αυτό θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες. Θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα τμήματα, έτσι ώστε να εκλείψουν εντελώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και βέβαια πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία, να πάνε οι πρόσφυγες εκεί που θέλουν, να συναντηθούν με τις οικογένειές τους, διότι μόνο το 0,4% είναι αυτό που θέλει να μείνει στην Ελλάδα και λιγότεροι βεβαίως ζητούν άσυλο να μείνουν στη χώρα μας.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε επίσης τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ, με όλες τις συμφωνίες και τις απαράδεκτες νέες συνθήκες που έχουν υπογραφεί, που στην ουσία επιστρέφουν από την ΕΕ πρόσφυγες, οι οποίοι εκεί έχουν ενταχθεί και έχουν ενωθεί πλέον με τις οικογένειές τους. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, θα πρέπει να τελειώσει. Υπάρχει κίνδυνος και για την περιοχή. Δεν μπορεί για όλους αυτούς τους 3.500 ανθρώπους που είναι εδώ στοιβαγμένοι, να υπάρχουν μόνο δύο γιατροί, ενώ την ίδια ώρα και στο νοσοκομείο της Σάμου υπάρχουν ελλείψεις για τον ντόπιο πληθυσμό, λείπουν θέσεις εργασίας γιατρών, νοσηλευτών κλπ, οι οποίοι επιφορτίζονται και με την περίθαλψη τόσων χιλιάδων προσφύγων, στην πλειοψηφία τους, γυναικόπαιδων.

Επόμενος σταθμός του κ. Κουστούμπα ήταν το Δημαρχείο Σάμου όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Ο δήμαρχος Σάμου αφού ξενάγησε τον ΓΓ. τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που προκύπτουν από το μεταναστευτικό, την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, την νησιωτικότητα και την ανάγκη διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ, ενώ αντάλλαξαν
απόψεις για τον «Κλεισθένη».


Ο αντιπεριφεριάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος υποδέχτηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου τον κ. Κουτσούμπα.
. Ο κ. Κατρακάζος έθεσε ως μέγιστο πρόβλημα το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ειδικά για την πόλη της Σάμου, ενώ όπως είπε οι προσπάθειες που έγιναν τόσο από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου αλλά και από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου για να προσελκύσουν τουρισμό στο νησί, φαίνεται ότι έχουν αποδώσει στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.
Αναφέρθηκε επίσης στην νησιωτικότητα αλλά και στο θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας . Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα έφερε το τμήμα Εμπορίου στο οποίο δεν υπηρετεί κανέναςαλλά και το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν εργασίες αποκατάστασης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς ενώ υπάρχουν μηχανήματα, δεν υπάρχουν οδηγοί.


Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνοδευόμενος από τον Γ. της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ Κώστα Τζίχα και την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σάμου Βάσω Βρινιώτη, περπάτησε στις εμπορικούς δρόμους της πόλεως Σάμου και είχε σύντομες συνομιλίες με επαγγελματίες.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού, ενώ η περιοδεία του κ. Κουτσούμπα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του στην ανοικτή συγκέντρωση στην Πορφυριάδα σχολή στο Καρλόβασι.

Μοιράσου το άρθρο:

Χάρης Ζαβουδάκης
xzavoudakis@yahoo.gr