Δημήτρης Κουτσουμπας: «Απαράδεκτες οι συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ της Σάμου»
13 Ιουλίου 2018
Δυναμικό ξεκίνημα της πλατφόρμας του ΜΙ κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας της
14 Ιουλίου 2018

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Ψεύτικες οι υποσχέσεις για καλύτερες μέρες και καθαρή έξοδο»

Μοιράσου το άρθρο:

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΓΓ.της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας κάνοντας λόγο για ψεύτικες υποσχέσεις του πρωθυπουργού για καλύτερες ημέρες και καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας θα φέρει βαριές αντιεργατικές αλλαγές για να διασφαλίσει το κεφάλαιο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του. «Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όπως λέει ο λαός μας.
Κι επειδή, και από λόγια και από φτώχεια χορτάσαμε σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, ρωτάμε τους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ που κοροϊδεύουν ότι τώρα που έρχεται η ανάπτυξη και δήθεν θα προστατεύσουν τον κόσμο της εργασίας, θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων, θα βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς, θα αυξήσουν τους μισθούς…;» ανέφερε ο κ. Κουστούμπας.
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του δήλωσε ότι τίποτε δεν θα αλλάξει στην καθημερινότητα του Σαμιώτη είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ είναι στην κυβέρνηση αφού όπως είπε οι μεν καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες και οι δε δίνουν κάλπικες υποσχέσεις.
Απευθυνόμενος στον Σαμαικό λαό ρώτησε «Τι πρόκειται να αλλάξει την επόμενη μέρα για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που ζουν εδώ στη Σάμο;
Θα σταματήσουν να δίνουν τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης σε ένα νησί μάλιστα, που το χειμώνα είναι απομονωμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα;
Θα σταματήσουν οι κάτοικοι κι εδώ στη Σάμο να βλέπουν καράβι τρεις φορές την εβδομάδα, το οποίο μάλιστα το χρυσοπληρώνουν, αφού τα εισιτήρια από το 2001 ως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 400%;
Θα υποχρεωθούν οι εφοπλιστές να μην κόβουν λιμάνια, όπως γίνεται με το λιμάνι στο Βαθύ, προκειμένου να μειώσουν το χρόνο δρομολογίου και το κόστος, το οποίο πέφτει στις πλάτες του επιβάτη που πρέπει να μετακινηθεί με δικό του μέσο;
Θα σταματήσουν να πληρώνουν οι Σαμιώτες τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια που σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως ένα πρόβλημα υγείας υποχρεώνονται να πληρώσουν, για να μετακινηθούν;
Ή μήπως η νέα κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ με το «μεταφορικό ισοδύναμο», σαν δήθεν αντιστάθμισμα στην αύξηση του ΦΠΑ, στη λογική «σου παίρνω 10 σου δίνω 1», πρόκειται να ανακουφίσει τους νησιώτες;
Μάλλον τους εφοπλιστές θα ανακουφίσει, αφού θα τους ανοίξει την όρεξη να αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων κατά βούληση.
Άλλωστε, γι’ αυτό πρόκειται για έμμεση πλην σαφή επιδότηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Μόνο που οι ανάγκες των κατοίκων όλων των νησιών -και εδώ της Σάμου- να έχουν ασφαλείς, γρήγορες και φθηνές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, όλο το χρόνο, να μειωθούν κατά 50% τα εισιτήρια και να είναι δωρεάν η μετακίνηση ανέργων, στρατευμένων και αναπήρων, δεν συμβιβάζεται με την κερδοφορία των εφοπλιστών, οι οποίοι απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές και προνόμια, ενώ την ίδια ώρα ο λαός έχει πνιγεί από την ασφυξία των φόρων» τόνισε.
–Όσον αφορά στον ΦΠΑ ο ΓΓ. του ΚΚΕ έκανε λόγο για στημένη παγίδα στους κατοίκους των νησιών, με την εξάμηνη αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ, μόνο για τα νησιά που έχουν χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες.
«Παρά τα πανηγύρια των προηγούμενων εβδομάδων, η κυβέρνηση όχι μόνο δέχτηκε αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά ως τέλος του χρόνου, αλλά και δεσμεύτηκε να βρει ισοδύναμα μέτρα στο ενδιάμεσο.
Αυτή η εξέλιξη από τη μια αποδεικνύει το πόσο ψεύτικο είναι το μεταμνημονιακό παραμύθι της κυβέρνησης. Απ τη άλλη δείχνει τα βαθύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια και παζάρια που τα πληρώνουν οι λαοί. Γιατί η στάση της Γερμανίας στο χτεσινό Eurogroup δεν μπορεί να είναι τυχαία κι άσχετη από την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση Τραμπ στο ζήτημα των Νατοϊκών δαπανών και στη σχετική αντιπαράθεση στη Σύνοδο ΝΑΤΟ ανάμεσα σε ΗΠΑ – Γερμανίᨻδήλωσε.

Επίσης αναφέρθηκε στις ανάγκες των κατοίκων μιας ακριτικής περιοχής όπως της Σάμου στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα , της δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων, ενώ μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στο μεταναστευτικό.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Σάμο, που μαζί με άλλα νησιά του Αιγαίου ζει από κοντά το δράμα της προσφυγιάς.
Ζει την αγωνία, την απόγνωση, αλλά και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή των χιλιάδων ξεριζωμένων, ελπίδα βέβαια που σβήνει χρόνο με το χρόνο.
Γιατί οι χιλιάδες πρόσφυγες, που πλέον ζουν στη χώρα μας, είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά μας, στην πατρίδα μας.
Ξέρετε, βέβαια, πως εμείς ως Κόμμα καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αποκαλύψαμε την αλήθεια και αντιπαλέψαμε τη δημιουργία των Ηot spot στα νησιά.
Θέσαμε ως επείγον το ζήτημα του άμεσου απεγκλωβισμού όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη μεταφορά τους με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα με κατεύθυνση τη χώρα προορισμού τους.
Επιμείναμε στο ότι κατάθεση και εξέταση των εγγράφων για άσυλο καθώς και η έκδοση οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, πρέπει να γίνεται σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας.
Απαιτήσαμε να κλείσουν όλα τα Ηot spot από τα νησιά. Και βέβαια να αποζημιωθούν πλήρως και άμεσα όλοι οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές λόγω της υπερσυσσώρευσης και των συνθηκών κράτησης των προσφύγων – μεταναστών.
Όμως, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, όπου στήθηκε ένα άθλιο παζάρι σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών.
– Οι επικίνδυνες αποφάσεις της συνοψίζονται σε περισσότερες και χειρότερες “Μόριες”» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας..
Όσον αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε:
«Οι κύριοι της κυβέρνησης δηλώνουν περήφανοι γιατί ενισχύεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ενός δολοφονικού οργανισμού, ο οποίος ευθύνεται και για το αιματοκύλισμα των Βαλκανίων.
Δηλώνουν περήφανοι γιατί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν σφραγίσει με το αίμα των λαών 2 και 3 φορές τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια!
Δηλώνουν περήφανοι γιατί μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι οι συνταγματικές αλλαγές, παραπέμπονται στο αβέβαιο μέλλον, αλλά και γιατί αποδέχτηκαν τις ανιστόρητες θέσεις περί “Μακεδονικού εθνικότητας”, “Μακεδονικής γλώσσας”, που αποτελούν στηρίγματα του αλυτρωτισμού.
Μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή του έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας.
Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πήρε τη σκυτάλη ο ΣΥΡΙΖΑ για να τρέξει τις ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις και να αναλάβει και καινούργιες.
Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έμαθε να κάνει καλά τη “δουλειά”.
Έμαθε να τα δίνει όλα στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, να εμπλέκει το λαό στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να κάνει υποκλίσεις και να ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
Να κοροϊδεύει το λαό ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι παράγοντας όχι μόνο ασφάλειας για το λαό, προστασίας από την επιθετικότητα της “σύμμαχης” Τουρκίας.
Εφησυχάζει το λαό μας, ο οποίος πρέπει να δει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, κρατά ομήρους αναίτια 2 Έλληνες στρατιωτικούς».

Τέλος ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η επόμενη μέρα για το λαό μπορεί να είναι ελπιδοφόρα. Κάλεσε τους Σαμιώτες να οργανώσουν την πάλη τους για να επιβληθούν μέτρα που θα ανακουφίζουν τον ίδιο και την οικογένειά του, θα βάζει τέρμα στον κατήφορο, θα φωτίζει την μόνη καθαρή διέξοδο για το λαό, με την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού.

Μοιράσου το άρθρο:

Χάρης Ζαβουδάκης
xzavoudakis@yahoo.gr