Κυριακή , 16 Δεκέμβριος 2018
Αρχική | . | Η Παναγιά Κρυφτή ως προστατευόμενο τοπίο- Το Σάββατο η προσκυνηματική επίσκεψη

Η Παναγιά Κρυφτή ως προστατευόμενο τοπίο- Το Σάββατο η προσκυνηματική επίσκεψη

Η 12η χρονιά των καθιερωμένων προσκυνηματικών επισκέψεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ», συμπίπτει με τον χαρακτηρισμό της Παναγιάς της Κρυφτής, ως προστατευόμενο τοπίο και επομένως ο φετινός εορτασμός της θα είναι διπλός. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Αυγούστου.

Το μαγευτικό και μοναδικό τοπίο της Παναγιάς της Κρυφής, που βρίσκεται στις απόκρημνες βραχώδεις ακτές της περιφέρειας Πλωμαρίου, 5 ναυτικά μίλια Δυτικά του λιμένα, χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενο τοπίο (ΦΕΚ ΑΑΠ 308/29.12.2017) με βάση το άρθρο 5 του Ν.3937/2011 και της Ειδικής Έκθεσης που υπέβαλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον». Η διαχείριση του ανατέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου (άρθρο 8 της ίδιας απόφασης).

Το πολιτισμικό τοπίο της Παναγιάς της Κρυφτής ιδιαίτερης γεωλογικής, φυσικής, θρησκευτικής αξίας με το ξωκλήσι να είναι κρυμμένο όλο στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και με εντυπωσιακές εικόνες γεωλογικών σχηματισμών ενώ στον πρόσφατο Γεωτουριστικό Χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου η περιοχή σημειώνεται ως ΓΕΩΤΟΠΟΣ με τον αριθμό 33, είναι πλέον προστατευόμενο, το πρώτο τοπίο στη Λέσβο βάσει του νόμου 3937/2011

Η ανάδειξη της περιοχής, της σημασίας των γεωλογικών δομών για την γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου, της χαρακτηριστικής γεωμορφολογίας του, των θερμών πηγών, της βιοποικιλότητας της περιοχής και η διευκόλυνση των απαιτούμενων επιστημονικών ερευνών, των εκπαιδευτικών δράσεων και των επισκέψεων ομάδων πολιτών, αποτελούν προτεραιότητες για την διαχείριση του προστατευόμενου τοπίου ώστε να αξιοποιηθεί ως σημαντικός πόρος για την ανάπτυξη της Λέσβου Παράλληλα επίσης η ανάδειξη της παράδοσης, η λειτουργία του ναΐσκου και οι υπερ-τοπικοί δεσμοί από τις μνήμες της πρόσφατης ιστορίας, αποτελούν τους κυριότερους λόγους της διατήρησής του, ως σύνθετου πολιτισμικού τοπίου.

Έτσι, λοιπόν, εφέτος ο εορτασμός θα είναι πολλαπλός και αφιερωμένος στη φύση και στον άνθρωπο που ξέρει να τη σέβεται και να την τιμά. Θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου, η καθιερωμένη προσκυνηματική επίσκεψη στην Παναγιά την Κρυφτή και θα ακολουθήσει μεσημεριανό γλέντι σε παραλιακή ταβέρνα της πανέμορφης Μελίντας με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική.

Η μετάβαση στο ξωκλήσι θα γίνει ακτοπλοϊκώς με παραδοσιακό σκάφος που θα αναχωρήσει στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι του Πλωμαρίου και από τη Μελίντα στις 9.00 πμ. Η επιστροφή με το ίδιο μέσο θα γίνει στις 4.30 μμ, το απόγευμα . Απαραίτητες είναι οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6977396826, προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος τρόπος μετάβασης.

 


Συντάκτης: Μυρσίνη Τζινέλλη

tzineli@gmail.com

Δείτε επίσης

Συγκέντρωση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στις 19 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη

Ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό μεταναστευτικό, διοργανώνει  συγκέντρωση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, …