Ξεκίνα ο αντιγριπικός εμβολιασμός από το νοσοκομείο Σάμου
11 Οκτωβρίου 2018
ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου για τις ελλείψεις στα σχολεία του νησιού
12 Οκτωβρίου 2018

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών, φορέων και κομμάτων στην απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση της λέξης “λαθρομετανάστης”

Μοιράσου το άρθρο:

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου να προκρίνει τη χρήση της λέξης «λαθρομετανάστης». Με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου σχετικά με τον όρο «λαθρομετανάστες». Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «το αιτιολογικό της απόφασης αποπνέει καντάρια ρατσισμού, αφού θέτει στην ίδια κατηγορία τους ανθρώπους, που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις οικονομικές και πολεμικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στις πατρίδες τους, με τα τσιγάρα και τα ρολόγια!».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΝΔ, του βουλευτή Αθανασίου και της ΝΟΔΕ του νησιού που με τις ακραίες θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν δίνουν άλλοθι σε τέτοιου αποφάσεις».

Με ανακοινώσεις τους αντιδρούν και οι τρεις αριστερές παρατάξεις που μειοψήφησαν στο ΔΣ της ΕΛΜΕ

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», αναφέρει ότι «”Λαθραίες” είναι μόνο οι ιδέες που προωθούν το μίσος και τον διχασμό και διαχωρίζουν τους ανθρώπους με κριτήριο την φυλετική, εθνική ή θρησκευτική τους καταγωγή. Οφείλουμε ως εκπαιδευτικοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτή την απόφαση και να απομονώσουμε όσους εκφράζουν και αναπαράγουν αυτές τις απόψεις και οι οποίοι δεν θα ‘πρεπε να έχουν θέση στο σωματείο».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» αναφέρει πως «το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πολύ πλούσιο στο να περιγράφει με ακρίβεια πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι, όπως υπάρχουν οι λέξεις “φασίστας”, “ρατσιστής”, “μισάνθρωπος”, υπάρχουν και οι λέξεις “άνθρωπος’, “αλληλεγγύη”, “αγώνας”, ‘συλλογική διεκδίκηση”. Καλούμε τους συναδέλφους να μάθουν στους μαθητές μας αυτές τις λέξεις που αρμόζουν στο επάγγελμά μας και στην ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος και του κλάδου μας στην Ελλάδα».

Η παράταξη των εκπαιδευτικών «Αγωνιστική Παρέμβαση» ανέφερε σχετικά: «Κείμενα σαν αυτά της ΔΑΚΕ Λέσβου προωθούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία μέσα στα σχολεία. Ποιοι εκπαιδευτικοί θα διδάξουν τα παιδιά των μεταναστών, όταν το ίδιο τους το σωματείο προάγει έναν όρο υβριστικό; Και αντί να αμβλύνει τις όποιες αναστολές τους τις τροφοδοτεί; Πώς θα μάθουν οι μαθητές να φέρονται με εκτίμηση στους αλλοδαπούς συμμαθητές τους όταν οι ίδιοι οι καθηγητές τους, μέσω του σωματείου τους, τους αποκαλούν “λαθραίους”;».

Επίσης η παράταξη ασκεί κριτική στην τακτική της ΔΑΚΕ: «Θεωρούμε ότι η ΔΑΚΕ, με τον συγκεκριμένο τρόπο, ξεδιπλώνει την ακροδεξιά ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που οφείλει ως συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών. Καθ’ όλη τη διετία της απόλυτης πλειοψηφίας της, με όλες τις αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει, αποτελεί, συστηματικά και συνειδητά, “πλυντήριο” ακροδεξιών απόψεων. Από τα εθνικοπατριωτικά ψηφίσματα για τους “δύο στρατιωτικούς της Αδριανούπολης” και της “προδοσίας του Μακεδονικού” έως την αντικαταστατική προσπάθεια “ξεπλύματος” εθνικοσοσιαλιστή, πρώην διευθυντή, και τα μισαλλόδοξα κηρύγματα άλλου μέλους της ΔΑΚΕ».

Αντίδραση και από την Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», όπου σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Με αίσθημα ντροπής διαβάσαμε τη σύσταση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ) της ΕΛΜΕ Λέσβου να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί τον όρο “λαθρομετανάστες” κατά το διδακτικό τους έργο, με δύο λόγια  να διοχετεύουν το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στο μυαλό των αθώων μαθητών τους.   Οι κύριοι αυτοί, προκειμένου να προωθήσουν την ακραία ιδεολογία τους και να εξυπηρετήσουν τον εγχώριο πολιτικό εξτρεμισμό, δεν διστάζουν να αγνοήσουν την συμβουλή του Αρείου Πάγου να μην χρησιμοποιείται αυτός ο όρος ώστε “να αποτραπεί η χρήση μειωτικών  για την προσωπικότητα ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα  ξενοφοβίας και ρατσισμού”.  Κάνοντας ακριβώς το αντίθετο, στην ουσία καλούν τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς να μην καλλιεργούν  στα παιδιά τα ιδανικά  της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης  και του σεβασμού για ανθρώπους που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους  για να αποφύγουν αυτοί και τα παιδιά τους  τη βία, το θάνατο και τη δυστυχία.

Κανένας άνθρωπος οπουδήποτε στον κόσμο δεν είναι λαθραίος.  Χαιρετίζουμε εκείνα τα  στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  που, σε αντίθεση με τους ρατσιστές της τοπικής ΔΑΚΕ, χρησιμοποιούν σταθερά τον δόκιμο όρο “παράτυποι μετανάστες” κατά την εκφορά του πολιτικού τους λόγου.

Καλούμε όλους  τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση,  να αγνοήσουν και να αποδοκιμάσουν τη “σύσταση” της τοπικής ΔΑΚΕ .  Να μην ενδώσουν στις κραυγές του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας .  Να συνεχίσουν έντιμα το διδακτικό τους έργο.  Να καλλιεργήσουν στους μαθητές τους την περηφάνια για τη “Λέσβο της Αλληλεγγύης” .

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα  για την αποτροπή της διοχέτευσης  της ξενοφοβίας και του ρατσισμού  στη δημόσια εκπαίδευση.

Τέλος καλούμε την επίσημη ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαιτήσει από την τοπική ΔΑΚΕ  να ανακαλέσει τη “σύσταση”  που προσβάλει, όχι μόνο  την προσωπικότητα των προσφύγων-μεταναστών, αλλά και το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου της Λέσβου και της χώρας.»

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: