Κυριακή , 18 Νοέμβριος 2018
Αρχική | Αυτοδιοίκηση | Ημερίδα για την ανάπτυξη στον Κάμπο Χίου, πρόγραμμα ομιλητών

Ημερίδα για την ανάπτυξη στον Κάμπο Χίου, πρόγραμμα ομιλητών

Ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, ημερίδα με θέμα: «ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΔΥΟ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ Ή ΔΥΟ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ;»
Βασικός στόχος της ημερίδας, που ξεκινά στις 9.00 το πρωί του Σαββάτου στο Φάρο Βαρβασίου είναι να διερευνηθεί η ανάγκη για δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου ολοκληρωμένης προστασίας του Κάμπου της Χίου, μιας περιoχής που συνδυάζει αρμονικά φυσικό κάλλος, καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και οικονομική ανάπτυξη.

Εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ η Ελένη Μαΐστρου, Ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΛΛΕΤ θα μιλήσει για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη, για το ισχύον νομικό πλαίσιο στον Κάμπο για τα προβλήματα από την εφαρμογή του αλλά και για την ανάγκη για θεσμικές αλλαγές και προοπτικές.
Στην ημερίδα Θα εισηγηθούν σχετικά με τη διαδικασία θέσπισης νομοθετικού πλαισίου προστασίας από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, η γενική διευθύντρια αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ Αμαλία Ανδρουλιδάκη και οι Κωνσταντίνος Πρασσάς Προϊστάμενος διεύθυνσης περιβάλλοντος και Δημήτρης Σάββας από το Τμήμα Παραδοσιακών οικισμών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Παράλληλα, θα συζητηθούν αναπτυξιακές δυνατότητες βιώσιμες και συμβατές με τη φυσιογνωμία του Κάμπου. Θα εισηγηθεί σχετικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν τα «πολυλειτουργικά αγροκτήματα», τις απαιτήσεις για την αδειοδότηση τους και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας ο Θεοφάνης Γεωργόπουλος, ειδικός συνεργάτης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Θα παρουσιαστούν δύο παραδείγματα (key studies) στο πρότυπο των «πολυλειτουργικών αγροκτημάτων» από τον Κώστα Μώρο ιδιοκτήτη του πρότυπου αγροκτήματος Αμφικαία στο Δήμο Αμφίκλειας στον Παρνασσό και από τον Βαγγέλη Ξύδα για το Κτήμα Περλέας στη Χίο.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους η Νομαρχιακή επιτροπή του ΤΕΕ με εισήγηση του προέδρου της Μάνου Μισυρλή και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χίου με εισήγηση της προέδρου του Άννας Φύκαρη.
Οι τοπικοί σύλλογοι του Κάμπου θα εκπροσωπηθούν με εισηγήσεις τους σχετικά με τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες αλλά και τα δυνατά σημεία της περιοχής καταδεικνύοντας τις ανάγκες και το όραμα τους για τον Κάμπο.
Θα εισηγηθεί σχετικά ο πρόεδρος Νίκος Νικολούδης εκ μέρους του «Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου» και η Αρχιτέκτων μηχανικός και αντιπρόεδρος του των «Φίλων του Κάμπου της Χίου» Θεανώ Βογιατζή. Εκ μέρους του συλλόγου «Οικολογίας & Περιβάλλοντος Χίου» θα μιλήσει ο Γιώργος Μαστοράκης.

Τη συζήτηση θα χαιρετίσουν και θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι βουλευτές Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά και ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής της ΕΛΛΕΤ Βασίλης Μπάλλας.
Το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Ευγενία Μαρίνη, αρχιτέκτων και τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π., ειδικός συνεργάτης δημάρχου Χίου.

Συντάκτης: Θοδωρής Πυλιώτης

thodorispiliotis@hotmail.com

Δείτε επίσης

Συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση των περιβολιών του Κάμπου Χίου

Τα θέματα των κατοίκων του Κάμπου, που αφορούν την φορολόγηση των περιβολιών, έθεσαν στην Υφυπουργό …