Εβδομαδιαία στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία για την Σάμο
12 Νοεμβρίου 2018
Έργα και παρεμβάσεις σε γήπεδα της Λέσβου
13 Νοεμβρίου 2018

Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας και ψηφιοποίηση των ΟΤΑ για τις νησιωτικές περιφέρειες

Μοιράσου το άρθρο:

Για τα οφέλη των ΟΤΑ από τη εφαρμογή του προγράμματος «Αναδιοργάνωση και Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Απλούστευση και Προτυποποίηση Διαδικασιών Λειτουργίας ΟΤΑ», αλλά και για τις δράσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την τοπική ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας, ενημερώθηκαν εκπρόσωποι των περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, σημείωσε ότι στόχοι του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός ενός νέου, σύγχρονου επιχειρησιακού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών λειτουργίας τους και της δημιουργίας προτύπων αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, της εκπόνησης προδιαγραφών των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων και τέλος, με τον σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης για την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Γκοτσόπουλος αναφέρθηκε συνολικά στον ρόλο που διαδραματίζει η Εταιρία στην αναπτυξιακή πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι «προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός της με κατάλληλα εργαλεία και οδηγούς αλλά και με γνώσεις και πληροφορίες που θα την καθοδηγούν τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εφαρμογή των πολιτικών της». Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η ΕΕΤΑΑ σχεδίασε και υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών των ΟΤΑ και στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, επισήμανε ότι το Ταμείο, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προετοιμάζουν για τον Μάρτιο του 2019 ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου (σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, γραφεία κ.λπ.), συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Όπως είπε, τα οφέλη από αυτήν την παρέμβαση θα είναι πολλαπλά, καθώς κάθε 1 εκατ. ευρώ επένδυσης στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 553.000 Κwh (κιλοβατώρες) ετησίως, εξοικονομεί 94.000 ευρώ για κάθε κτίριο, ενισχύει το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας κατά 1,136 εκατ. ευρώ και μειώνει την εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 553 τόνους κάθε έτος.

Για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού οδοφωτισμού, ο κ. Βαρλαμίτης υποστήριξε ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 48 δήμοι, ενώ από τα αποτελέσματα διαδικασίας δημοπράτησης σε πέντε δήμους, συνολικής αξίας επένδυσης 10,5 εκατ. ευρώ, προκύπτει συνολική μείωση 15.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, εξοικονόμηση 15,6 εκατ. Kwh τον χρόνο και ετήσιο οικονομικό όφελος 900.000 ευρώ μετά την αποπληρωμή του δανείου.

Επίσης, ο κ. Βαρλαμίτης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει το Ταμείο για την υποστήριξη των δήμων, όπως, μεταξύ άλλων, το ΦιλόΔημος, ύψους 2 δισ. ευρώ (για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, αποκατάστασης χωματερών, αναβάθμισης παιδικών χαρών και αύλειων χώρων σχολικών μονάδων) και την επιχορήγηση μελετών δήμων με πληθυσμό έως 15.000 κατοίκους (μέχρι τώρα 51 δήμοι έχουν υποβάλλει 163 μελέτες και έχουν μελετηθεί και εγκριθεί για 34 δήμους 108 μελέτες).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: