Τετάρτη , 12 Δεκέμβριος 2018
Αρχική | . | Σπουδαίας επιστημονικής αξίας εύρημα το δεινοθήριο του Γαβαθά

Σπουδαίας επιστημονικής αξίας εύρημα το δεινοθήριο του Γαβαθά

Το δεινοθήριο του Γαβαθά παρουσιάζεται από χθες στο κοινό της Λέσβου, στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που πραγματοποιείται στο επιμελητήριο στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για μοναδικής επιστημονικής αξίας  εύρημα της οικογένειας των προβοσκιδών που εντοπίστηκε στο νησί και είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας και το παλαιότερο δεινοθήριο της κατηγορίας του στον ευρωπαϊκό χώρο.

Απολιθωμένα οστά γνάθου από το δεινοθήριο του Γαβαθά

Στις έρευνες βρέθηκαν απολιθωμένα οστά της σιαγόνας του ζώου . Το μουσείο φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου, βάση των στοιχείων που προέκυψαν από τη μελέτη των ευρημάτων , δημιούργησε ένα γιγαντιαίο ομοίωμα του ζώου, δράση που τη συναντάμε σε μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού.

Περισσότερα από 50 ήδη ζώων που ζούσαν στο δάσος αυτής της περιόδου έχουν εντοπιστεί από τις έρευνες του Μουσείου και στόχος είναι να δημιουργηθούν μοντέλα και των ζώων αυτών προκειμένου ο επισκέπτης να έχει ολοκληρωμένη εικόνα  για το οικοσύστημα της Αιγηίδας ξηράς που ένωνε τη Μικρα Ασία με την ηπειρωτική χώρα και  που η ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν 18,5 εκατ. χρόνια,  απολίθωσε και δημιούργησε αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης , το απολιθωμένο δάσος Λέσβου χάρη στο οποίο το νησί ολόκληρο εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων.

Ειδικά για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου θα πραγματοποιείται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή , μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, εκπαιδευτική ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Τα προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται ανά μία ώρα. Λόγω περιορισμένου χώρου, η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο τηλέφωνο 2251047033.

Όπως ενημερώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό το πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικό μέγεθος. Ιδιαίτερο ενθουσιασμό προκάλεσε στους μικρούς φίλους που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης του Δεινοθηρίου το γεγονός ότι το πρόπλασμα έχει την δυνατότητα κίνησης του κεφαλιού, της προβοσκίδας, της ουράς και τμημάτων του σώματος τους καθώς και ηχητικά εφέ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Γεώργιος Καμπούρης, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Κώστας Αστυρακάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Αριστείδης Καλάργαλης, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Μιχάλης Καπιωτάς, ο Διοικητής Πυροσβεστική Yπηρεσίας Μυτιλήνης κ. Ν. Μπαμπάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, εκπρόσωπος της 98 ΑΔΤΕ, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, οι οποίες οδήγησαν στην περιοχή του Γαβαθά στην αποκάλυψη των απολιθωμάτων

του δεινοθηρίου, ενός από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 18,4 -19 εκατ. ετών. Επίσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης των απολιθωμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα τον Καθηγητή Παλαιοντολογίας Γεώργιο Κουφό ο οποίος προσδιόρισε το είδος του ζώου. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με άλλα απολιθώματα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και, συγκεκριμένα, σε Προδεινοθήριο (είδος Prodeinotherium bavaricum). Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με Προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά. Προέκυψε τελικά το συμπέρασμα πως το ζώο αυτό έζησε πριν από 18,4 -19 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Παυλίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε θέματα έρευνας καθώς και τη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο ήδη έχει φιλοξενηθεί η έκθεση «Το Δάσος κατω από το δρόμο» και το οποίο θα φιλοξενήσει και στη συνέχεια την έκθεση του Δεινοδηρίου της Λέσβου.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου, σε φυσικό μέγεθος και να γνωρίσουν το περιβάλλον που ζούσε και τρεφόταν, τον τρόπο απολίθωσης, την τάξη των προβοσκιδωτών που ανήκει καθώς και τα απολιθώματα μικρών ζώων από το Απολιθωμένο Δάσος.

Η σημασία των ευρημάτων του δεινοθηρίου της Λέσβου

Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στο Γαβαθά της Λέσβου ήταν πολύ σημαντική επειδή:

1. το απολίθωμα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα,

2. η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,

3. αποτελεί το παλαιότερο απολίθωμα της ομάδας των δεινοθηρίων στην Ευρώπη και

4. με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των δεινοθηρίων από το χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη μέσω της Μικράς Ασίας -Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.

Η έκθεση είναι ανοιχτά καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 14:00 και 18:00-20:00 και Σάββατο – Κυριακή 11:00-14:00.

Εκπαιδευτική ενημέρωση για μαθητές

Ειδικά για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου θα πραγματοποιείται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή εκπαιδευτική ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Τα προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται ανά μία ώρα. Λόγω περιορισμένου χώρου, η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο τηλέφωνο 2251047033.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2251047033, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.»

Συντάκτης: Μυρσίνη Τζινέλλη

tzineli@gmail.com

Δείτε επίσης

Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, από την 1η Ιανουαρίου 2019, προβλέπει τροπολογία …