Αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες, φεύγουν σήμερα πλοία από Λέσβο και Χίο
19 Μαρτίου 2016
Κατά της νέας συμφωνίας για το προσφυγικό διαμαρτυρήθηκαν και στη Μυτιλήνη στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο
19 Μαρτίου 2016

Αδειάζουν από τους πρόσφυγες τα νησιά – Αλλάζει άρδην η διαδικασία μετά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Μοιράσου το άρθρο:

Προκειμένου να τεθεί από τη Δευτέρα σε εφαρμογή η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας , αδειάζουν από σήμερα τα νησιά του Αιγαίου,καθώς η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στα νησιά.  Ήδη στη Χίο πάνω από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες επιβίβασε το Terra Jet και το μεσημέρι θα αποπλεύσει για λιμάνι της Αττικής.

Στη Μυτιλήνη από το πρωί μεταφέρονται στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ και το πλοίο θα αποπλεύσει για το λιμάνι της Καβάλας και από κει θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στα Γιάννενα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά μέχρι και αύριο, θα μετακινηθούν σε δομές που έχουν δημιουργηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα προκειμένου από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν και που προβλέπει ότι  “όλοι οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία”,  αλλά και ότι “όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν αβάσιμες ή μη δεκτές θα επιστρέφουν στην Τουρκία”. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει άρδην και ο μέχρι τώρα τρόπος φιλοξενίας τους  στη χώρα, αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν τις ελευθερίες που μέχρι τώρα είχαν μετά την καταγραφή τους.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει και ότι “η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου στην ΕΕ είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης” και απ΄ότι φαίνεται η γείτονα έπιασε ήδη δουλειά   αφού μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που κατάφεραν σήμερα να φτάσουν στη Μυτιλήνη , μιλούν για βίαιη επίθεση που δέχθηκαν από το λιμενικό της Τουρκίας μέσα στη θάλασσα για να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Μέχρι το μεσημέρι 300 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν από την Τουρκία στη Λέσβο και άλλοι 300 στη Χίο.

Από τη Λέσβο μέχρι αύριο θα φύγουν 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμα και αν έχουν κάνει αίτηση ασύλου, από τη Χίο 2.7000 άτομα. Σε στάση αναμονής και η Σάμος στην οποία βρίσκονται περί τα 800 άτομα.

Το πρωί αναχώρησε και το Αριάδνη από Μυτιλήνη με 334 πρόσφυγες και μετανάστες, για Χίο όπου παρέλαβε άλλους 270 ανθρώπους με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, ενώ  το Μπλού Σταρ Πάτμος αύριο θα επιβιβάσει πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο και Σάμο για την ηπειρωτική χώρα.

 

DSC09175        DSC09177

Μοιράσου το άρθρο: